Akkoord Colombia problematisch maar niet verloren na neen-stem

Volgens analist Seb Muñoz en vakbondsleider Eberto Diaz Montes is de nipte neen-stem tegen het Colombiaans vredesakkoord met de FARC te wijten aan twee factoren: een angstpsychose gecreëerd door een desinformatiecampagne van de commerciële media en de onwil om de civiele maatschappij bij de onderhandelingen te betrekken. Toch geven zij het akkoord niet op.

Op zondag 2 oktober kon de Colombiaanse bevolking stemmen over het vredesakkoord dat president Santos had bereikt met de guerrilla-organisatie Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Dat akkoord bracht een einde aan een burgeroorlog die al 55 jaar duurt. Overal ter wereld werd het akkoord positief onthaald en toegejuicht.

President Santos nam zelf het initiatief om het akkoord met een volksplebisciet (een niet-bindend referendum) te bezegelen. Alle commentatoren in Colombia en in het buitenland gingen uit van een ruime overwinning van de ja-stem voor het akkoord. Ook alle peilingen voorspelden een gemakkelijke overwinning, van de laagste peiling van 54 procent ja tot de hoogste peiling met 72 procent. De meest betrouwbare peiling van Gallup Colombia voorspelde 67,6 procent ja, met een foutenmarge van 4,9 procent.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be