AFVN steunt demo Amsterdam tegen neonazi’s en extreem rechts

De AFVN-Bond van Antifascisten neemt deel aan de demonstratie in Amsterdam tegen de Amerikaanse neonazi’s en extreem rechts.

De AFVN is de oudste antifascistische organisatie van Nederland, en is opgericht door oud-verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog.

De bond wijst er met nadruk op, dat ook Nederland nog veel extreemrechtse monumenten bezit. Zo hebben de twee grootste massamoordenaren uit de recente Nederlandse geschiedenis, de generaals Van Heutsz en Spoor, beiden vele tienduzienden doden veroorzaakt. Van Heutsz vooral in Atjeh op Sumatra, rond 1900, en Spoor vooral op Java en Sulawesi (vm. Celebes), tussen 1945-1950.

Spoors oorlogsmisdaden zijn uitvoerig gedocumenteerd in de wetenschappelijke studie ‘De Brandende kampongs van Generaal Spoor’ van historicus en defensiemedewerker dr Rémy Limpach. Over Van Heutsz heeft Paul van ’t Veer een boek gepubliceerd, waarin hij komt tot een aantal van 100.000 doden in Atjeh. Ook Jan Pieterszoon Coen, veroveraar van de VOC, heeft het bloed van duizenden aan zijn handen, m.n. vanwege de beruchte massamoord op het eiland Banda in 1622.

Er zijn in Nederland nog talrijke monumenten, herdenkingsplaatsen, straten en zelfs scholen en legeronderdelen naar deze mannen vernoemd, zoals de JP Coenschool in Amsterdam-Oost, het generaal-Spoormonument in Roermond, en het Van Heutszregiment.

De AFVN wijst erop, dat standbeelden, straten en andere monumenten steeds worden gebruikt om de naamgevers te eren. Ook wil de AFVN dat er geen eervolle bezoeken meer worden gebracht aan de grote SS-begraafplaats Ysselsteyn (gem. Venray).

De antifascistenbond pleit ervoor om alle besmette namen te verwijderen of te wijzigen. Dankzij de actiegroep Grauwe Eeuw is daarmee in de stad Utrecht nu de discussie met de gemeente gestart. De AFVN neemt daaraan deel.

Ook wijs de bond eriop dat er nog steeds namen van foute Nederlanders van biujv. oorlogsmonumenten worden verwijderd. Dat ids ook op grote schaal gebeurd in naoorlogs Duitsland, waar de namen van vele honderden nazi’s, vooral van Hitler, verwijderd zijn en nog steeds worden. Zo blijkt daar nog een Erwin Rommelkazerne te bestaan, die nu van naam zal veranderen.

Een gebouw als de vm. Van Heutszkazerne in Kampen kan die naam niet blijven behouden, net zo min als de JP Coenscholen in Haarlem en Amsterdam. Het Van Heutszmonument op het Amsterdamse Olympiaplein is intussen al hernoemd. De AFVN dringt erop aan dit ook te verwezenlijken bij de andere vernoemingen.

Een korte opsomming:
Generaal Van Heutsz:
– div:
vm. kazerne (Kampen), regiment, standbeeld (Coevorden)
– straten in
Alphen ad Rijn, Den Haag, Utrecht, Tillburg, Roermond.

Generaal Spoor:
-standbeeld
Roerrmond
– straten in
Aerdenhout, Ede, Haarlem, Rijswijk, Voorschoten

J.P.Coen:
– diversen
Coentunnel, Coenhaven en Coenhavenweg (Amsterdam), standbeeld (Hoorn)
– straten in
Amsterdam, Arnhem, Enschede, Goes, Hilversum, Hoorn, Tilburg, Utrecht, Roermond, IJmuiden
– scholen in
Amsterdam en Haarlem