Afrikaanse landen zeggen top met Israel af na Palestijnse druk

Een topconferentie tussen een aantal Afrikaanse landen en Israel, die in oktober plaats zou moeten hebben in Lomé, de hoofdstad van Togo, is afgezegd. President Faure Gnassingbé van Togo heeft dat meegedeeld aan de Israelische premier Netanyahu  premier Netanyahu.
De annulering valt samen met een politieke crisis in Togo, maar waarschijnlijker is dat Palestijnse druk ervoor verantwoordelijk was. Volgens een verklaring van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken had Gnassingbé aan Netanyahu gevraagd om uitstel, omdat ”het succes van deze belangrijke gelegenheid om een uitgebreide en gecompliceerde voorbereiding vragen”. Maar volgens een verklaring van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken was de reden Palestijnse diplomatieke druk geweest op last van president Mahmoud Abbas.

Het Palestijnse ministerie noemde de Afrika-Israel top ”vooral een Israelische poging om Israels invloed op het Afrikaanse continent te vergroten en het continent afhankelijk te maken van Israelische technologie en kennis”.  Maar ”de Arabische Liga, samen met de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en andere Arabische en islamitische groepen en parlementen van Arabische landen hebben diverse initiatieven ontwikkeld om die top tegen te gaan en te verhinderen”, aldus het Palestijnse ministerie. De Israelische krant Haaretz meldde dat ook Zuid Afrika en Noordafrikaanse landen als Algerije, Tunesië en Sudan zich tegen de top hadden verzet.
De annulering (het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het ”uitstel”) is een klap voor premier Neyanyahu, die van de top een belangrijke gelegenheid had willen maken om de diplomatieke en economische relaties relaties van Israel met Afrika te versterken. Nog een week geleden, schrijft Haaretz, noemde hij de conferentie een ”terugkeer van Israel in Afrika” en een voorbeeld van het feit dat de wereld meer dan voorheen bereid was relaties met Israel te verbeteren ook zonder dat er een akkoord met de Palestijnen tot stand was gekomen. Ten opzichte van vroeger was dat volgens hem een ”grote verandering”.
Op de conferentie, die zou hebben plaatsgehad onder het motto ”Bruggen bouwen naar meer gedeelde welvaart”, zouden methoden aan de orde zijn gekomen om samenwerking te vergroten op het gebied van technologie, ontwikkeling en veiligheid. Israel was van plan zichzelf te presenteren als wereldleider op het gebied van veiligheid en terrorismebestrijding, aldus Haaretz.