Afghanistan: ondanks verslechterde situatie gaan deportaties vanuit Nederland door

Uit het recentelijk verschenen rapport van de UNAMA blijkt dat er een schrikbarende toename is van het aantal slachtoffers onder vrouwen en kinderen door het geweld in Afghanistan. Begin dit jaar deed het Afghaanse ministerie van Migratie en Repatriëring een oproep aan verschillende Europese landen om gedwongen uitzettingen van kwetsbare Afghaanse vluchtelingen, zoals gezinnen of alleenstaande minderjarigen, stop te zetten. Staatssecretaris Dijkhoff legt dat, net als zijn voorganger Teeven, naast zich neer en laat de gedwongen uitzettingen gewoon doorgaan.

Begin augustus publiceerde de UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) het halfjaarlijkse rapport over de situatie in Afghanistan. Vielen er in 2014 alleen al 1.686 doden en 3.208 gewonden onder de Afghaanse burgers door het voortdurende geweld, de cijfers over de eerste zes maanden van 2015 laten zien dat er met name een verontrustende stijging is van het aantal doden en gewonden onder vrouwen en kinderen.

Dat meer en meer burgers gedood worden of gewond raken in dit conflict, waarin het Afghaanse leger, anti-overheidstroepen zoals de Taliban en ongecontroleerde pro-overheids gewapende militia elkaar bevechten, ligt aan het feit dat het aantal grondgevechten waarbij gebruik wordt gemaakt van mortieren is toegenomen. Daarnaast is er een verschuiving merkbaar: alle partijen die betrokken zijn (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Dhjana