Advocate en activiste Felicia Langer 1930-2018

Felicia Langer, destijds de beroemdste Israelische advocaat die Palestijnen verdedigde, is 87 jaar oud overleden in haar woonplaats Tübingen in Duitsland. Langer, geboren in 1930 in Tarnow in Polen, overleefde de Tweede Wereldoorlog doordat dat haar familie uitweek naar Sovjet Rusland. Haar vader  overleed daar later in één van Stalins kampen. Zijzelf trouwde in 1949 in Polen een overlevende van Auschwitz, Mieciu Langer, en kwam naar Israel, waar haar moeder woonde. Ze studeerde er rechten en opende in 1966 haar advocatenpraktijk. Daarmee stond ze meermalen Palestijnse slachtoffers van de bezetting bij.

Eén van haar grootste overwinningen was in 1979 toen zij een order wist terug te draaien voor de verdrijving uit Palestina van Bassam Shaka’a, toen burgemeester van Nablus. Een paar jaar later verloor Shaka’a beide benen bij een aanslag van een Joodse terroristische groep. Langer was lid van de communistische Rakah partij en van de Liga voor de Mensenrechten. In Israel was ze bekend en vooral ook gehaat om haar verdediging van ”vijanden van Israel”, die haar meerdere doodsbedreigingen opleverde.

In 1990 had ze genoeg van de hopeloosheid van haar pogingen om haar cliënten recht te doen tegenover de onrechtvaardige wetten van de bezetting. Ze sloot haar praktijken ging in Tübingen wonen bij haar zoon. ”Ik verliet Israel omdat ik de Palestijnse slachtoffers niet langer kon helpen bij het bestaande juridische systeem en het gebrek aan respect voor de internationale wetgeving die verondersteld werd hen te beschermen. Ik kon niets doen. Het was een hopeloze situatie,”zei ze tegenover de Washington Post. “Ik kon niet langer optreden als een vijgenblad voor het systeem”. 
In Duitsland doceerde ze aan de universiteit en schreef ze meerdere boeken. Ook kreeg ze de ”alternatieve Nobelprijs” en in 2009 het Duitse ”Bundesverdienstkreuz”. Israel zou haar alleen al voor haar moed moeten eren, maar het is de vraag of haar verdiensten daar ooit op waarde zullen orden geschat.