Activisten verstoren speech van Shelldirecteur tijdens evenement met klimaatcommissaris van EU

Fossiele brandstoffen horen niet thuis in een klimaatdebat, maken de activisten de Shell directeur duidelijk

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de openingsspeech van Shell CEO Ben van Beurden verstoord. Dit gebeurde tijdens een evenement over klimaatverandering gesponsord door het oliebedrijf. Activisten ontrolden een banner met de tekst “SHELL KILLS” en hielden een voorbereide speech waarin ze de ecologische en klimaatnoodtoestand uitriepen tijdens de welkomstspeech van Van Beurden. Op de door Politico georganiseerde bijeenkomst was ook Europese commissaris voor klimaat Miguel Arias Cañete aanwezig.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion Belgium: “De regering en media moeten de waarheid vertellen – de wereld wordt bedreigd door klimaatverandering en ecologische ineenstorting, en deze crisis is veroorzaakt door fossiele brandstofbedrijven zoals Shell. Shell wist van deze klimaat- en ecologische crisis maar heeft dit geheim gehouden om hun winsten te beschermen. Elke dag dat zij zich nog langer blijven vastklampen aan olie en gas gaan er meer levens verloren. Het is een schande dat een mediabedrijf een door Shell gesponsord evenement over klimaatverandering organiseert, en het is een schande dat een EU klimaatcommissaren daar aan deel neemt.”

Shell blokkeert klimaatactie

Interne documenten hebben laten zien dat Shell en Exxon Mobil al sinds de jaren tachtig wisten over de klimaatimpact van fossiele brandstoffen.

Shell heeft jarenlang lobbygroepen gefinancierd  die actief betrokken waren bij het ontkennen van klimaatwetenschap.

Shell besteedt tientallen miljoenen euro per jaar aan lobby om beleid tegen klimaatverandering te vertragen, controleren of blokkeren.

Politico sponsoring

Politico’s evenementen en nieuwsbrieven worden regelmatig gesponsord door fossiele brandstofbedrijven of lobbygroepen van de fossiele industrie.

Politico is recent onder vuur gekomen over de tabakswetgeving nadat British American Tobacco diverse nieuwsbrieven van Politico had gesponsord, waaronder hun nieuwsbrief over zorgbeleid.

– Overgenomen van De Wereld Morgen