Actievoerders Brussel nemen Monsanto op de hak

Overal ter wereld werd gisteren actie gevoerd tegen de Amerikaanse multinational, Monsanto. Ook in de Brusselse Nieuwstraat kwamen actievoerders samen. Ze maken zich zorgen over wat er met hun voedsel gebeurt en protesteren tegen de de macht van de Amerikaanse landbouw- en biotechnologie.

Zaterdag liepen de winkelende Brusselaars door een erehaag van betogers met borden tegen Monsanto. “Monsanto, si tu savais, tes ogm’s ou on s’le met, aucu’ aucu’ aucune utilité” klonk het in de Nieuwsstraat. De boodschap is duidelijk: Monsanto mag z’n ggo’s stoppen waar de zon niet schijnt.

Het Amerikaans chemiebedrijf Monsanto maakt producten voor de landbouw, zoals genetisch gemodificeerde (GM) zaden en onkruidverdelgers. Het ligt onder vuur omdat het GM gewassen in koppelverkoop aanbiedt met de onkruidverdelger Roundup. De GM gewassen van Monsanto (zoals transgene soja, maïs en aardappelen) zijn resistent tegen Roundup. Boeren die Monsanto-gewassen verbouwen, kunnen dus ongestoord Roundup spuiten zonder dat de gewassen worden aangetast. Maar uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het glyfosaat in de Roundup “waarschijnlijk kankerverwekkend” is. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be