Acht verschillende wolven in Nederland waargenomen dit jaar

Bij de driemaandelijkse monitoring die Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoert in opdracht van BIJ12 en de provinciale overheden zijn twee onbekende wolven gesignaleerd. Dit brengt het totaal aantal in 2018 in ons land gesignaleerde wolven op acht. Van de andere zes exemplaren zijn dit kwartaal geen sporen gevonden. De nieuwe individuen zijn vastgesteld op basis van genetisch onderzoek met DNA uit bijwonden van schapen en uit keutels.

Begin juli meldde WENR op basis van genetisch onderzoek dat afgelopen voorjaar zes wolven Nederland hebben aangedaan. Dit is gebaseerd op DNA-monsters verzameld in de periode januari t/m april 2018. Recent is de analyse afgerond voor DNA-monsters uit de periode mei t/m juli. De monsters bestonden uit DNA afgenomen uit bijtwonden van aangevallen schapen, aangevuld met keutels die mogelijk van een wolf afkomstig waren. In de periode mei – juli werden met deze techniek twee individuen vastgesteld, een vrouw en een man.

Lees verder bij de bron.

De wolvin op de Noord-Veluwe lijkt een blijfstertje:

Het zoeken naar en vinden van wolvenkeutels is essentieel in wolvenonderzoek. Enerzijds kunnen wolven op individu gevolgd worden middels DNA-onderzoek. Anderzijds is de plek van de keutel ontzettend belangrijk. Territoriale wolven markeren namelijk het gebied door keutels vol in het zicht op zandpaden, het liefst zelfs kruisingen, te leggen. Dat is ook het geval geweest in de Noord-Veluwe. Hierdoor leeft bij Wolven in Nederland de verwachting dat we nog veel meer van deze wolvin gaan zien op de Noord-Veluwe.

Verder lezen.