Abou Jahjah heeft de verkeerde kleur

Dyab Abou Jahjah is zondag te gast bij Zomergasten, en het land is te klein. Want wij houden heel veel van grote muilen in dit land, maar alleen van witte grote muilen.

Gaaf dat de VPRO zich, net als de Bezige Bij, niet laat intimideren door het rechtse riool wat afgelopen week open ging. Het is goed dat Zomergasten meer is dan alleen het zoveelste podium voor Rutte.

Ik vind het wel erg jammer dat de hoofdredacteur haar keuze denkt te moeten verdedigen door feitelijk afstand te nemen van Abou Jahjah. Haar redenatie komt er op neer dat Dyab interessant is omdat ze het niet met hem eens is.

Dat kan natuurlijk.
Maar eigenlijk is het een beetje een gekke mededeling van de Zomergastenredacteur. Want hoezo? Waar ben je het dan niet mee eens, Karen de Bok? Waarom zeg je dat er niet bij?
En waarom wil je eigenlijk dat Abou Jahjah zich verantwoordt voor het feit dat sommigen niet met keppeltjes over straat durven? Inderdaad heel erg, maar kun je daar niet beter vragen over stellen aan iemand die daar daadwerkelijk verantwoordelijk voor is, zoals een antisemiet, of een politiek verantwoordelijke zoals Rutte? Of ga je het al je gasten vragen?

Wat houdt je eigenlijk tegen om je gast gewoon te verdedigen tegen onterechte aantijgingen? Is dat ook niet meteen een betere verdediging van Zomergasten, dan halfslachtig te doen alsof de klagers ergens een punt hebben maar jij er vol-le-dig buiten staat?

Maar misschien is het wel voorstelbaar dat de Zomergastenredacteur zo diplomatiek probeert te zijn dat het een halfhartige vertoning wordt, van aan de ene kant bewonderenswaardige vasthoudendheid, en aan de andere kant een raar afstand nemen.

Want buiten de burelen van de VPRO gaan een aantal mensen intussen helemaal ballistic.

Lees verder bij de bron, Grutjes.