Aanslag tijdens concert in Manchester + Updates

Wat we weten:

– Bij de aanslag in de Manchester Arena zijn 22 mensen om het leven gekomen, waaronder ook kinderen. 59 mensen raakten gewond. Het aantal doden kan nog stijgen, sommige gewonden zijn er slecht aan toe.

– Volgens de politie betreft het waarschijnlijk een zelfmoordaanslag en handelde de dader alleen. Hij bracht een zelfgemaakte bom tot ontploffing in de lobby van de Arena. Bij de explosie kwam de dader zélf eveneens om het leven.

– Het is niet bekend of de dader deel uitmaakte van een terroristisch netwerk. De politie verricht daar momenteel onderzoek naar.

– De ontploffing vond plaats meteen na afloop van het volledig uitverkochte concert. Zo’n 21000 mensen bevonden zich in de Arena. Ariane Grande had net het podium verlaten.

Update: CBS News zegt de identiteit van de dader te kennen, maar Britse media hullen zich op verzoek van de politie in stilzwijgen. Volgens CBS gaat het om Salman Abedi, een 23-jarige inwoner van Manchester. Abedi zou “een bekende van de politie” zijn. Enige voorzichtigheid is wel geboden: het zou bepaald niet de eerste keer zijn dat media zich vergissen in de identiteit van de dader.

Update: de politie heeft een 23-jarige man gearresteerd die mogelijk betrokken is bij de aanslag

Update: volgens premier May kent de politie de identiteit van de dader. In het belang van het onderzoek wordt die identiteit echter niet vrijgegeven.

Update: ook in het radiobulletin van ISIS vanochtend niets over Manchester:

Update: Katie Hopkins, de Annabel Nanninga van Groot-Brittannië, heeft inmiddels opgeroepen tot de Endlösung van het moslimprobleem. Oorspronkelijk schreef Hopkins “final solution” – de Britse benaming voor de Endlösung – maar die tweet werd snel gewist. Hopkins is aangegeven bij de politie.

Update: ISIS maakt in haar dagelijkse nieuws bulletin geen melding van de aanslag in Manchester

Update: persverklaring van de Muslim Council of Britain.

Update: verklaring van Andy Burnham, de burgemeester van Manchester

Gisteravond laat heeft aan het einde van een concert van Ariana Grande in de Manchester Arena een aanslag plaatsgevonden.
Er zijn 22 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. Onder de doden zijn ook kinderen.
Er is waarschijnlijk één dader die een zelfgemaakte bom heeft laten afgaan in de lobby. Hij ook is omgekomen.