Aandeel Duitse Bank voor het eerst beneden de 10 euro

170px-lehman_brothers_times_square_by_david_shankbone
Kantoor Lehman Brothers in New York. Foto: Wikipedia

De Duitse Bank verkeert in grote moeilijkheden, voor het eerst in de geschiedenis dook de waarde van een aandeel Duitse Bank onder de 10 euro. Volgens Bloomberg zouden diverse hedgefondsen (een deel van) hun bij de bank geparkeerde fondsen opgenomen hebben.  Als gevolg van de geruchten over de problemen bij de Duitse Bank raakten ook Amerikaanse banken in de problemen: financiële reuzen als Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America moesten op de beurs verliezen incasseren.

Ondanks de geruststellende geluiden van politici en woordvoerders van de DB over de stabiliteit en de financiële reserves van de bank, gonst het in Duitsland van de geruchten over staatsingrijpen. Volgens de Zeit – een betrouwbare bron – heeft de Duitse regering plannen klaar liggen om de DB te redden, mocht de nood aan de man komen. Officieel wordt ontkend dat dergelijke plannen bestaan – erkenning zou neerkomen op toegeven dat de DB wankelt – maar eigenlijk twijfelt niemand aan het bestaan van dergelijke plannen.

De gevolgen van een val van de Duitse Bank zijn moeilijk te voorspellen. De meeste analisten denken niet dat een val van de DB tot een systeemcrisis zou leiden, maar die analisten hebben er wel vaker naast gezeten. De Duitse regering zal hoe dan ook niet het risico willen lopen op een herhaling van de val van Lehman Brothers die de crisis van 2008 inluidde.