Stobá, Antilliaanse warmte op een regenachtige dag

Op een regenachtige dag als vandaag kunnen we wel wat zonneschijn in huis gebruiken. Als buiten de zon verstek laat gaan, doe dan de zon in een pan. Gaat ook werken! Vrolijke muziek erbij en feestje kan beginnen.

Hoeveelheden zijn plus/minus, doe wat je wilt, het is een stoofpot. Leef je uit en maak er wat moois van.

Hoofdgerecht voor 4 personen (eventueel restant kan dag erna met broodje gegeten worden, hmmmmmm!)

Bereidingstijd: 30 minuten (exclusief 2 uur stoven)

Benodigdheden
1 kg stoofvlees (magere runderlappen), in gelijke stukjes gesneden (of geit of lam)
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
1 rode paprika, in stukken
1 – 2 tomaten
3 knoflooktenen, fijngehakt
ketjap manis (ca. 100-150 ml)
klein blikje tomatenpuree, (70 g)
beetje limoensap of azijn
1-2 bouillonblokjes (rundvlees of kruiden)
2 blaadjes laurier
ca. 400 g (zoete) aardappel
ca. 350 g pompoen of winterwortel
ca. 350 g sperzieboontjes
zout en peper
kurkuma
gemalen komijn naar smaak
kerriepoeder naar smaak
2 takjes bladselderij
optioneel: 5-6 gedroogde pruimen zonder pit, kappertjes, 1 Madame Jeanette peper (= erg heet!!!! – deze alleen de laatste 15 minuten mee laten koken)

Bereiding
Dep de stukken vlees droog. Verhit olie in een braadpan en braad het vlees goed aan. Haal het vlees uit de pan. Doe eventueel nog wat olie in de pan. Ui, tomaat, paprika, knoflook en takjes selderij even smoren. Dan ketjap, tomatenpuree, peper, komijn, kurkuma, kerrie, (kappertjes), limoensap of azijn, bouillonblokjes, laurierblad erbij, een flinke scheut water en goed roeren. Nu kan het vlees er weer bij. De pruimen kunnen er nu ook eventueel bij, geven een heel aparte smaak aan dit gerecht. Laat het geheel op laag vuur ca. 1,5 uur stoven (of tot het vlees heel zacht is, kan ook langer zijn). Snijd intussen (zoete) aardappel en groenten in gelijke stukjes. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Voeg na 1,5 uur aardappel en groenten toe en laat nog ca. 30 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper of kook, als je van pittig houdt, de laatste 15 minuten een hele Madame Jeanette peper mee.
Lekker met rijst, pasta of brood.

Als je vlees over hebt, kun je dat uit laten druipen en goed bruin bakken in wat boter of olie. Heerlijk op een warm broodje de volgende dag.

Tip: saus kan ook gemaakt worden bij runder- of varkensrollade, of fricandeau. Het vlees eerst dichtschroeien en rondom goed bruinen, uit de pan halen en dan saus zoals hierboven staat geschreven maken en dan het vlees er weer bij en verder laten garen.
Kinderen vinden het ook lekker met gehaktballen. (maar doe dan maar geen Madame Jeannette!)