70 jaar Hiroshima: nucleaire ontwapening blijft noodzaak

Op 6 augustus 1945 viel de allereerste atoombom op de Japanse stad Hiroshima. Het beeld van de enorme lichtflits en ontploffing staat nog steeds op ieders netvlies gebrand. In enkele minuten tijd verloren tienduizenden mensen het leven, anderen leden ondraaglijke pijn als gevolg van de verwondingen die ze opliepen. Drie dagen later, op 9 augustus, onderging Nagasaki hetzelfde lot.

Enkele dagen later beschreef Marcel Junod, afgevaardigde van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) de situatie ter plekke als ‘huiveringwekkend’. Meer dan 80% van de ziekenhuizen en medische infrastructuur was verwoest of beschadigd. Ook het ziekenhuis van het Japanse Rode Kruis liep ernstige schade op. Overlevende Rode Kruismedewerkers probeerden te helpen waar ze konden, maar met 85% van het ziekenhuispersoneel gewond, het labo beschadigd en de meeste medicijnen besmet door de ontploffing, was het een ongelijke strijd. Van de duizend personen die hulp zochten in het ziekenhuis na die eerste dag, stierven al snel 600 personen.

70 jaar later verzorgt Rode Kruis nog steeds slachtoffers

Het Japanse Rode Kruis heeft in haar ziekenhuis in Hiroshima (sinds 1959) en Nagasaki (sinds 1969) al meer dan 2,5 miljoen overlevenden behandeld. Alleen al in het afgelopen jaar werden in deze steden respectievelijk 4.657 en 6.030 slachtoffers behandeld. Heel wat slachtoffers kregen in de jaren na de nucleaire explosies af te rekenen met kanker. In Hiroshima lopen deze cijfers op tot bijna twee derden, in Nagasaki is dat 56%. De meest voorkomende vormen zijn longkanker (20%), maagkanker (18%), leverkanker (14%) en leukemie (8%).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be