Extreemrechtse vice-kanselier Oostenrijk treedt af na corruptieschandaal

Heinz-Christian Strache is afgetreden als vice-kanselier van Oostenrijk. Strache stelt ook zijn functie als leider van de fascistische FPÖ ter beschikking. De Oostenrijkse neo-nazi was in de problemen geraakt nadat Duitse media een video publiceerden waarin Strache een vermeende Russische miljonair overheidsopdrachten aanbood in ruil voor hulp bij een verkiezingscampagne. De vrouw diende in werkelijkheid als lokvogel.

Strache kondigde zijn aftreden vandaag aan tijdens een persconferentie waarin hij – voorspelbaar – een slachtofferrol aannam. Volgens de (voormalige) vice-kanselier is hij het slachtoffer van een complot van ‘buitenlandse krachten’. De omstreden beelden zouden uit hun context gehaald zijn en Strache zou voortdurend benadrukt hebben hoezeer hij de rechtsstaat liefheeft. Bovendien was Strache naar eigen zeggen tijdens het gesprek dronken en dús niet verantwoordelijk voor wat hij zei(!): “Typisch alkoholbedingtes Macho-Gehabe”.

Helemaal absurd werd het toen Strache zich met tranen in de ogen  verontschuldigde tegenover zijn vrouw. Die laatste was overigens – heel ongebruikelijk in dergelijke gevallen – niet aanwezig tijdens de persconferentie. Vermoedelijk hebben de beelden van een bezopen vice-kanselier die het probeert aan te leggen met een aantrekkelijke blondine in huize Strache voor de nodige spanningen gezorgd.

Strache wordt als partijleider opgevolgd door Norbert Hofer. Hofer is net als Strache een tamelijk ordinaire fascist, maar heeft zijn PR een stuk beter op orde.

Hoe het politiek verder gaat is onduidelijk. Mogelijk schrijft kanselier Kurz van de conservatieve ÖVP nieuwe verkiezingen uit. Hij kan er ook voor kiezen door te gaan met de huidige coalitie. Veel politieke waarnemers in Oostenrijk gaan uit van de eerste optie. De FPÖ rolt momenteel van het ene schandaal naar het andere. Zo werd afgelopen week bekend dat de partij warme banden heeft met de openlijk fascistische Identitaire Beweging. Kurz kan erop gokken dat een flink deel van de FPÖ-kiezers bij nieuwe verkiezingen overloopt naar de ÖVP, wat hem de mogelijkheid zou bieden in zijn eentje te regeren.