250.000 euro boete per geweigerde vluchteling; een uitstekend idee

Europese landen die weigeren mee te werken aan de spreiding van migranten en vluchtelingen moeten een boete krijgen, van mogelijk wel 250.000 euro per vluchteling. Dat is de strekking van een plan van de Europese Commissie, schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden. (nu.nl)

Ik zeg: doen! In de Europese Unie met de lusten? Dan ook de lasten. En anders beginnen bijvoorbeeld Polen, Slowakije en Hongarije maar samen de ERU, de Extreem-Rechtse Unie. Oostenrijk mag er misschien ook bij, bij wijze van Anschluss.

Als men bij de Europese Unie wil horen, met al zijn fouten en tekortkomingen, mag toch op zijn minst geëist worden dat men zich niet rechtsextremistisch xenofoob gedraagt? Unies als de Europese gaan er juist om dat je bepaalde zaken veel beter op grote schaal dan kleine kunt regelen, en de opvang van vluchtelingen is er daar bij uitstek één van. Als je daar niet aan mee wil doen, flikker dan maar op en zoek het maar uit met je voormalige partner Rusland.

En dat zou ontzettend jammer zijn, want in het algemeen is het alleen maar positief als Europeanen in heel Europa kunnen gaan werken en/of zaken kunnen doen, mits de arbeidsvoorwaarden gegarandeerd blijven natuurlijk. Maar niets is beter voor verbroedering en integratie dan het samenwerken met elkaar. Ik zou mijn huidige Oost-Europese collega’s – die ik alleen maar kan hebben door die vrijheid van beweging van personeel binnen de Unie – zeer missen. Het zijn goed opgeleide, intelligente mensen waarmee ik zeer veel plezier heb op zowel de werkvloer als op feestjes daarbuiten. Ik had ook te doen met een Oekraïense collega die zich zeer bezorgd maakte over het referendum. Zij behoren niet tot de Europese Unie, en eindelijk had hij eens zijn weg gevonden uit zijn desolate vaderland en nu dit weer.

Mensen die toen ik opgroeide De Vijand waren, en nu natuurlijk gewoon mensen zoals u en ik blijken te zijn. Maar dat werkt anders op politiek niveau, net zoals zelfs met landgenoten die aanvankelijk toch heel redelijke personen leken te zijn, totdat je over politiek begon te praten en toen de grootst mogelijke problemen met hen kreeg.

Niettemin: deze beleidslijn moet doorgezet worden door de Europese Unie. De nieuwkomers zullen moeten leren wat dat lidmaatschap betekent.