24.000 varkens komen om bij stalbrand in Erichem

In de Gelderse plaats Erichem zijn 24.000 varkens omgekomen tijdens een grote brand in een megastal. Het gaat om varkenshouderij “De Knorhof”, van een van Europa’s grootste varkenshouders, Adriaan Straathof. Het is het grootste aantal dode varkens ooit in Nederland door een stalbrand.

Alle varkens in de megastal zijn omgekomen tijdens de brand. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand. De hulpdiensten hebben in eerste instantie geprobeerd om de varkens te redden, maar zijn daar snel mee gestopt, zo meldt De Gelderlander. Door de enorme rookontwikkeling hebben de hulpdiensten besloten prioriteit te geven aan de veiligheid van mensen in de omgeving:

“We zijn daarom gestopt met het redden van de dieren. Dat klinkt misschien hard, maar we zijn nu vooral bezig met het waarschuwen van mensen.”

De megastal is volledig uitgebrand. Het naast de stallen gelegen woonhuis is wel gespaard gebleven. De brand werd rond 17:00 uur ontdekt door een vrachtwagenchauffeur die veevoeder kwam lossen. Hij zag vlammen uit het dak van de stal komen en belde direct 112. De brandweer rukte in grote getalen uit om de brand te blussen. Ze zijn de hele nacht bezig geweest en er wordt momenteel nog nageblust. Er komt nog steeds rook uit de megastal.

Lees verder bij Animals TodaY.