Oorlog tussen PKK en Turkije escaleert verder

De HPG, de gewapende tak van de Koerdische verzetsbeweging PKK, zegt bij aanvallen op Turkse legereenheden in het oosten van het land 14 Turkse soldaten en 2 politieagenten gedood te hebben. De aanvallen zouden een vergelding zijn voor aanvallen van de Turkse luchtmacht op stellingen van de PKK in Irak eerder deze week. Het Turkse leger voert al ruim een week aanvallen uit op stellingen van de PKK, niet alleen in Irak, maar ook in Turkije. Volgens de Turkse legerleiding zouden daarbij tenminste 260 strijders van de PKK omgekomen zijn. 200px-HPG_01

In 2013 riep de PKK eenzijdig een wapenstilstand uit en bracht ze het merendeel van haar troepen over naar het berggebied in het noorden van Irak. Na de aanslag door ISIS op een groep linkse activisten in Suruç zag de Turkse premier Erdoğan de kans schoon onder het mom van ’terrorismebestrijding’ de aanval op de PKK te openen.

180px-Murray_Bookchin
Murray Bookchin

De PKK is van oorsprong een marxistisch-leninistische organisatie die streeft naar een onafhankelijk Koerdistan.  Nadat haar leider, Abdullah Öcalan, in 1999 gevangen werd genomen, heeft de PKK het marxisme-leninisme vervangen door ‘democratisch confederalisme‘, waarbij ze sterk is beïnvloed door het werk van de Amerikaanse anarchist Murray Bookchin. De PKK zegt de Koerdische aspiraties niet langer vorm te willen geven binnen het kader van een staat, maar binnen een confederatie van lokale en regionale organisaties en volksverzamelingen. Het ‘democratisch confederalisme’ van de PKK heeft  geen exclusief Koerdisch karakter: iedereen is welkom, ongeacht religie of etniciteit. Bovendien legt de PKK sterk de nadruk op de rechten van vrouwen. In de door haar beheerste gebieden heeft de PKK beslist enige succesen geboekt met de verwezenlijking van haar idealen, met name in de autonome regio Rojava in het noorden van Syrië. Een vlammend pleidooi voor steun aan de Koerden in Rojava vind je hier.  Het onvolprezen Libcom.org heeft diverse artikelen over de PKK en Rojava gepubliceerd, waaronder enkele zeer kritische.

Bron: ANF News