21/09/1976: waarom moord op Orlando Letelier geen nieuws was

Op 21 september 1976 werd de Chileense ex-minister van defensie Orlando Letelier in opdracht van dictator Augusto Pinochet vermoord met een autobom in een buitenwijk van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Betrokkenheid van Henry Kissinger en de CIA werd nooit onderzocht.

Op 21 september 1976 reed de Chileen Orlando Letelier met zijn Amerikaanse medewerker Ronnie Moffit ’s morgens naar zijn werk in Washington DC. Aan het kruispunt Sheridan Circle ontplofte zijn wagen die beide inzittenden dood achterliet.

Onmiddellijk werd voor de mogelijke daders gekeken naar agenten van de Chileense geheime dienst Dirección de Inteligencia Nacional (DINA). Orlando Letelier was minister van defensie onder Chileens president Salvador Allende tot die op 11 september 1973 (de ‘eerste 11 september’) werd afgezet door een staatsgreep van stafchef van het leger Augusto Pinochet.

Letelier werd een jaar lang gevangen gehouden en gefolterd tot hij onder zware internationale druk het land werd uitgezet. In de VS werd Letelier de grootse en meest actieve wordvoerder van het internationale verzet tegen de dictatuur.

CIA en Kissinger
Niet alleen de DINA werd met de vinger gewezen. Er waren duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendiensten minstens op voorhand op de hoogte was van de plannen en de aanwezigheid van agenten van de DINA in Washington DC. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be