2017 brak vele klimaatrecords – wat zegt de wetenschap daarover?

Delen van de Verenigde Staten hadden in de afgelopen dagen te maken met extreem lage temperaturen. Haaien vroren dood in de Atlantische Oceaan en leguanen vielen, door de kou bevangen, uit de bomen in Florida.

Het extreme weer kan te maken hebben met de klimaatverandering. Uit recente studies blijkt dat smeltend poolijs de straalstroom kan ontregelen en koude lucht naar het zuiden kan sturen. In andere delen van de wereld heeft men momenteel te maken met hogere temperaturen dan gebruikelijk.

Het doet denken aan andere extremen die we in het afgelopen jaar zagen. Wereldwijd hebben we te maken met extreemheden die records breken en het leven ontregelen. Wetenschappers krijgen inmiddels steeds meer inzicht in de manier waarop de klimaatverandering invloed heeft op de vele rampen die we zien gebeuren.

We hebben enkele van de meest opmerkelijke gebeurtenissen en wetenschappelijke inzichten van 2017 op een rij gezet. Eén ding was duidelijk: de klimaatverandering creëert omstandigheden die risico’s met zich meebrengen voor ons allemaal.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be