2016 was dodelijkste jaar voor milieubeschermers

In 2016 werden minstens tweehonderd milieuactivisten, parkwachters en inheemse leiders vermoord omdat ze hun land, woud of rivieren probeerden te beschermen. Nooit eerder was dat cijfer zo hoog.

Vorig jaar werden elke week bijna vier mensen gedood die zich verzetten tegen mijnbouwprojecten, houtkap, stropers of landbouwbedrijven, blijkt uit cijfers van de internationale organisatie Global Witness. Daarmee is het drieste record van 185 in 2015 opnieuw gebroken.

Het fenomeen verspreidt zich ook over meer landen: 24 tegenover 16 in 2015. Met name in India, waar de politie en de overheid steeds harder optreden tegen de protesten, is het aantal moorden verdrievoudigd.

“Ons rapport schetst een somber verhaal”, zegt Ben Leather van Global Witness. “De strijd om de bescherming van de aarde is in sneltempo intenser aan het worden, en de kostprijs daarvan toont zich in het verlies van mensenlevens. Steeds meer mensen in steeds meer landen zien geen andere optie dan zich verzetten tegen de diefstal van hun land of de vernieling van hun milieu. Al te vaak worden ze brutaal het zwijgen opgelegd door de politieke of zakelijke elites, terwijl de investeerders die hun steunen niets ondernemen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be