2015 dodelijkst jaar voor milieuactivisten sinds 2002

In 2015 vonden 185 milieuactivisten de dood tijdens het uitoefenen van hun acties, het hoogste aantal sinds de internationale waakhondorganisatie Global Witness in 2002 deze moorden specifiek begon op te volgen. Het gaat daarbij alleen om officieel bevestigde cijfers. Het echte cijfer ligt veel hoger.

Volgens de milieu- en mensenrechtenorganisatie Global Witness is het aantal officieel bevestigde gedode milieuactivisten in 2015 gestegen tot 59 procent ten opzichte van 2014. Dat cijfer betreft 185 activisten in 16 landen die vanwege hun activiteiten op het vlak van de bescherming van het milieu werden vermoord.

Wereldwijd werden milieuactivisten vermoord terwijl ze optraden tegen illegale houtkap, zich verzetten tegen de productie van palmolie en andere industriële ontwikkelingsprojecten, of voor de landrechten van hun gemeenschap opkwamen.

Volgens campagneleider Billy Kyte, de auteur van het rapport On Dangerous Grounds is dit de hoogste dodentol sinds 2002, het jaar dat Global Witness vermoorde activisten begon te tellen.

Het land waar de meeste doden vielen, is Brazilië met 50 bevestigde moorden op milieuactivisten. “Het aantal doden kan echter nog veel hoger liggen dan de 185 slachtoffers”, zegt Kyte, omdat “er veel regio’s zijn van waaruit we geen informatie krijgen omdat er mediarepressie geldt zoals in China, Centraal Azië en bepaalde delen van Afrika.”

Collaboratie tussen industrie en overheid
In de Filipijnen vonden 33 activisten de dood, waaronder 25 leden van het volk der Lumad, die oppositie voerden tegen mijnbouw in de regio Mindanao. Onder de doden waren drie leiders van de Lumad: Emerito Samarca, Dionel Campos en Bello Sinzo. Campos en Sinzo werden “publiekelijk geëxecuteerd voor de ogen van hun gemeenschap”, zegt Kyte.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be