18 burgers gedood bij Amerikaans bombardement in Afghanistan

Bij bombardementen van de Amerikaanse luchtmacht in de Afghaanse provincie Helmand zijn volgens de VN vorige week 18 burgers om het leven gekomen. De slachtoffers waren merendeels vrouwen en kinderen.

Officieel houdt de VN  ‘coalitietroepen’ verantwoordelijk voor de bombardementen, maar recentelijk worden bombardementsvluchten uitsluitend uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht. afghan-children-looking-up-to-a-coalition-member-4297765711

De Amerikanen erkennen dat er de afgelopen week diverse aanvallen zijn uitgevoerd in deze regio, maar zeggen dat het onduidelijk is of de doden het slachtoffer zijn van Amerikaanse bombardementen. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger is het ook mogelijk dat de doden het slachtoffer zijn van mortierbeschietingen door de Taliban. Dat laatste wordt echter tegengesproken door ooggetuigen. Eén van die ooggetuigen verklaarde tegenover Al Jazeera: “…de vliegtuigen arriveerden vrijdagmiddag rond 3 uur en begonnen lukraak een woonwijk te bombarderen. Ik heb mijn tante, twee nichten en een neef verloren aan het bombardement….zes andere familieleden raakten gewond…de meeste lichamen die onder het puin vandaan gehaald werden waren van vrouwen en kinderen. Sommigen waren maar net 5 jaar oud”.

Bij de oorlog in Afghanistan zijn sinds 2001 tenminste 31.000 burgers om het leven gekomen, het merendeel overigens als gevolg van het optreden van de Taliban en andere rebellengroepen. Met name het gebruik van zelfgemaakte explosieven (IED‘s)  heeft veel burgerslachtoffers geëist.