13 Amerikaanse staten blijven klimaatverdrag steunen

Al dertien Amerikaanse gouverneurs hebben aangekondigd het klimaatakkoord van Parijs te blijven steunen. Ze krijgen steun van honderden Amerikaanse burgemeesters, bedrijfsleiders en universiteiten.

Op 1 juni kondigde de Amerikaanse president Trump in de rozentuin van het Witte Huis aan dat hij de VS zou terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. De aankondiging kon wereldwijd op scherpe kritiek rekenen, maar ook in eigen land groeit het verzet.

Meteen na de aankondiging lieten de staten California, New York en Washington weten dat ze door gingen met het verdrag, zonder Trump. Inmiddels is hun aantal gegroeid tot dertien staten, met onder meer Oregon, Puerto Rico, Minnesota en Hawaï. Samen zijn de dertien staten goed voor de derde grootste economie ter wereld, na China en de VS als geheel, maar voor Japan.

We are still in
Gisteren (maandag) kregen de gouverneurs bovendien steun van 1.219 burgemeesters, bedrijven, investeerders en universiteiten in de coalitie “We are still in”. De leden van de coalitie blijven zweren bij het klimaatverdrag van Parijs en willen de federale overheid omzeilen.

Het klimaatverdrag is volgens de coalitie een “blauwdruk voor nieuwe werkgelegenheid, stabiliteit en welvaart in de wereld” en een snelle transitie is een opportuniteit voor de VS, eerder dan een last. “Door onze steun voor het akkoord te blijven uitspreken, verzekeren we de rest van de wereld dat het Amerikaanse leiderschap op het vlak van klimaat veel verder reikt dan de federale regering”, stellen ze. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be