Waterkwaliteit in Nederlandse kleine wateren is nog steeds onder de maat

Maar zo’n twintig procent van de kleine wateren in Nederland heeft een goede waterkwaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ van 2023. Tachtig procent van de gemeten wateren scoort matig of slecht. Deze wateren bevatten bijvoorbeeld weinig planten of waterdiertjes, te veel meststoffen of zijn troebel.

Deze nieuwe metingen bevestigen de trend: al voor het vijfde jaar op rij zijn de resultaten uit dit onderzoek vrijwel onveranderd slecht. Het ‘Vang de watermonsters’-project wordt georganiseerd door onder meer Natuur & Milieu, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), ASN Bank, Nederlandse Waterschapsbank en twee waterschappen. Zij vragen nu met klem aandacht voor de oplossing van het waterkwaliteitsprobleem: een gezamenlijke aanpak van de bronnen van vervuiling onder de essentiële regie van de Rijksoverheid is nodig.

– Lees verder bij de bron

  • Uitgelichte afbeelding: Door Cristian Iohan Ştefănescu from Bucarest, Romania – Delft in its true colors #delft #holland #netherlands #tourist #travelgram #travelpic #traveldiaries #autumn🍁 #herbst #europe #gracht, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=134044955