Wanneer komen we eens voor onszelf op?

“Lage opkomst demonstraties Duitsland” In Nederland was er niet eens een demonstratie, maar goed. De Duitsers demonstreerden tegen de spionagepraktijken die Snowden aan het licht bracht. Van de verwachte 5.000 demonstranten kwamen er maar liefst 850 opdagen. Niet zoveel dus.

Zoals ik al zei: in Nederland slikken we alles. Natuurlijk komen er zure reacties op sites als de Telegraaf, GeenStijl of FOK!, maar daar blijft het bij. Besef je wel dat al je gegevens gewoon ergens worden opgeslagen (ook door de Nederlandse overheid)? Wie heeft toegang tot die informatie, hoelang wordt het opgeslagen en… klopt die informatie eigenlijk wel?

Nee, natuurlijk heb je niets te verbergen. Ook als goed burger heb je wél iets te verbergen. Denk maar eens aan identiteitsfraude, weet je nog van die man die meerdere keren door het arrestatieteam is klemgereden op de snelweg? Hij zou een grote crimineel zijn, dat was niet zo want zijn identiteit was gestolen door criminelen.

Zou jij je werkgever je smsjes laten lezen? Of de e-mails die je naar je partner stuurt? Als er wat fout gaat met jouw informatie mag jij het tegendeel bewijzen. Probeer het maar eens, want wie zegt dat alles goed gaat? En zijn overheden en bedrijven wel zo transparant over wat er met jou informatie gebeurt?

Het is eens gebeurd dat een man die in dezelfde straat als een strenge moslim woonde naar zwaar water zocht op internet. De hele straat werd onder surveillance gezet. Het systeem miste het feit dat de man die daarop zocht docent scheikunde was. Systemen kunnen niet nadenken, ze leggen verbanden, that’s it.

De laatste grootste fysieke volkswoede was na de dood van Fortuyn. En dat viel eigenlijk nog mee als je naar bijvoorbeeld Turkije kijkt. Zijn wij gewoon mietjes? Mopperen we en slikken we de nieuwe regels of onthullingen maar gewoon? Daar lijkt het namelijk wel op.

Zal het niet eens tijd worden dat we een demonstratie organiseren? Tegen het opslaan en afluisteren? Tegen de afbraak van onze economie? Tegen mafketels als Rutte die ons land de puinpoeier in willen helpen? Laten we dat gewoon eens doen. Opkomen voor je rechten. Kom uit je luie stoel en ga naar het Malieveld!

4 gedachten over “Wanneer komen we eens voor onszelf op?”

 1. Zoiets doen wij Nederlanders nu eenmaal niet. Internet en z’n mogelijkheden om daarop eens even flink te schelden en het hart “anoniem” te luchten heeft alles vervangen dat we ooit deden om ons ongenoegen te uiten.
  Alles dat elite en groot-politiek is lacht zich een breuk!

 2. De Duitsers, in elk geval de helft, weten wat het betekent wanneer een overheid iedereen wantrouwt: er blijft geen privacy over. Das Leben des Anderen: zien die film!

 3. @3 Andreas, de helft? Voor zover ik weet had de DDR ongeveer 16 miljoen inwoners toen het werd opgeheven, de BRD toen ruim 63 miljoen.

  @artikeltje, de Duitsers demonstreren inderdaad sneller en meer. De 1 Mei-demo’s zijn beroemd/berucht, de Castor-transporten in het Wendland en er is geen NPD/nazi Aufmarsch zonder een goed bezochte tegen-demonstratie. Hoewel Links daar vaak goed is vertegenwoordigd, komen er, toenemend, ook een hoop lui uit ‘het midden’ van de maatschappij.
  Voor Nederland geldt het tweede deel van volgend liedje en toenemend het eerste deel, vanaf “maar wat is nou die heilstaat …”
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=QDC18WFINtE

Reacties zijn gesloten.