Waar is Syriza-NL?

De PvdA wordt hoe dan ook gesloopt en dat is een goede zaak, vindt redacteur Laurent. Aan de argumenten die hij noemt – baantjesjagen, vroeger steun aan de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, continu ongeloofwaardige akkoorden sluiten met rechts – heb ik weinig toe te voegen. Wie neemt evenwel het stokje van de PvdA over? Zo luidt de onvermijdelijke vraag aan het eind van het artikel.

De SP is geen alternatief. Eufemistisch noemt Laurent haar onhandig, ik noem haar achterlijk populistisch. Zolang don Jan Marijnissen daar aan de touwtjes trekt, zie ik evenals Laurent dat niet goed komen. Jan Marijnissen die zich in het programma Buitenhof opvallend vaak kon vinden in Jort Kelders opvattingen. ‘Als het gaat om ondernemerschap zijn wij het volledig met elkaar eens’, stelde Marijnissen. Het gaat dan vooral om ondernemers die Nederland omhoog willen stuwen in de vaart der volkeren. Dit gaat uiteraard voorbij aan elke reële politiek-economische analyse. Het kapitaal wordt steeds internationaler en concentreert zich meer en meer. Zo woont Charlene de Carvalho-Heineken in Londen, samen met haar man Michel de Carvalho, die toevallig vicevoorzitter van de raad van bestuur van Citibank is.

Nu is populisme tegenwoordig uitermate populair in Nederland. Je kunt er groot mee worden, met sprookjes over een ideaal Nederland kun je de massamens lokken als de rattenvanger van Hamelen. Maar populisme is geen alternatief, het mist iedere solide basis waarop een landsbestuur gegrondvest kan worden. Evenmin is GroenLinks een alternatief. Ze zit na het tijdperk Halsema-Sap nog steeds vol met pseudo-liberale grachtengordeltypes, die zich voorlopig koest houden, maar die bij bestuursverantwoordelijkheid zich weer zullen manifesteren als Halsema-adepten.

Na dit droevig stemmende overzicht blijft een gapend gat op links over. Dan vraag ik me af waar in Nederland een Syriza-kloon blijft? Een linkse partij die goede, reële politiek-economische analyses maakt. Zo heeft, als klein voorbeeld, Syriza-leider Alexis Tsipras tijdens zijn aanvaardingsspeech voor het leiderschap van Europees Links (een overkoepelende Europese linkse partij) gepleit voor euro-obligaties. Dit vormt een belangrijk instrument om de ongelijke kansen van de lidstaten in de eurozone te verminderen en daarmee de integratie te bevorderen. Daardoor kan vervolgens gezamenlijk het neo-liberalisme versterkt worden bestreden.

1 gedachte over “Waar is Syriza-NL?”

  1. Pingback: Op zoek naar een nieuwe partij voor 18 maart | Krapuul

Reacties zijn gesloten.