Rob de Wijk’s boek ‘5 over 12’: Populisten zorgen voor stagnatie

Het liefst had Rob de Wijk een boek geschreven waarin de naam Geert Wilders niet voorkomt. Maar dat bleek onhaalbaar. ‘5 over 12’ gaat namelijk deels over de invloed van het populisme, in Nederland en daarbuiten, en de PVV-leider is nu eenmaal een Überpopulist. Hij kon dus niet ontbreken.

Wat heet: het eerste hoofdstuk richt zich vrijwel uitsluitend op de opzienbarende verandering die zich in Nederland de afgelopen jaren heeft voltrokken: van een welvarend, tolerant en zelfbenoemd gidsland, tot een in zichzelf gekeerde natie die bondgenoten schoffeert en die ten prooi is gevallen aan populisme en xenofobie, schrijft De Wijk. (Trouw)

Het gedrag van Wilders heeft zo te zien ook het gedrag van onze bewindslieden beïnvloed. Onbeschoftheid wordt de norm in de Nederlandse politiek. Je zult er maar wonen, in dat land.

Verbijsterd is De Wijk ook over het gerommel rond de Hedwigepolder. ‘We hebben ons in 2005 vastgelegd op een gedragsrechtelijke verplichting die polder onder water te zetten. Nederland dat zich niet aan een verdrag houdt, terwijl we van Den Haag de stad van Vrede en Recht met de internationale gerechtshoven hebben gemaakt. Als je dat doet, hang je als land de strop om je eigen nek. Mensen hebben echt niet door hoe belangrijk die Hedwige­polder is.’  (VN)

Nederland is gewoon een onbetrouwbaar land geworden, dat afspraken maakt en niet nakomt, omdat het nu even niet uitkomt. Helaas zitten er teveel lichtgewichten in Den Haag om zich te realiseren wat dat voor schade aanricht aan Nederlands imago. Niet alleen Wilders verziekt die, anderen doen net zo hard mee. Waarom? Gewoon omdat het kan.

3 gedachten over “Rob de Wijk’s boek ‘5 over 12’: Populisten zorgen voor stagnatie”

 1. Wat is ‘stagnatie’ volgens Rob de Wijk?

  Door zijn politiek (‘de onzinnige inval in Irak’) heeft hij [Bush] ongewild gefaciliteerd wat hij juist wilde voorkomen: de afbraak van de Amerikaanse machtspositie, en de opkomst van een rivaal (China) op het wereldtoneel.

  = een hindernis op weg naar een neoliberale wereldorde onder de hoede van de Republikeinen in de VS.

 2. Goede leestip, hier zal ik zeker even in bladeren bij de boekenboer. Pakkende kop was dat boven het artikel trouwens (‘populisten zorgen voor stagnatie’). Het moet niet veel heftiger worden.

 3. Het populisme als stroming legt het zeer overzichtelijk bloot wat het ziel van een land/bevolking is:

  “Nederland is gewoon een onbetrouwbaar land geworden, dat afspraken maakt en niet nakomt, omdat het nu even niet uitkomt.”

  Dit kan ook terecht in de schoolboeken: Nederland als land van de opportunisten.

Reacties zijn gesloten.