Picknick Lutkemeer zaterdag 22 april 14uur + aanvulling

Na het zien van de documentaire MEER (trailer hieronder), hebben een aantal bezoekers besloten om in actie te komen voor de Lutkemeerpolder. Ze roepen iedereen op om op 22 april – Dag van de aarde – te komen picknicken in de polder. Vanaf 14 uur is iedereen van harte welkom om aan te sluiten met een eigen picknick. En je kunt ook altijd iets halen bij boerderij de Boterbloem.

De documentaire zal voor de picknick worden vertoond:

– zaterdag 22 april om 10:30 in de Filmhallen.
Volgende dag:
– zondag 23 april om 10:30 in de Filmhallen. 
 
Verder is er een speciale vertoning op maandag 24 april om 18:30 iBioscoop de Vlugt in Amsterdam-West..
Regisseur Bart Melief verzorgt dan een introductie en naderhand is er een Q&A. 

De strijd om de Lutkemeerpolder

In de Lutkemeerpolder in Amsterdam-West liggen de laatste landbouwgronden van de stad Amsterdam. Eeuwenlang maakten boeren en hun akkers deel uit van de stad, maar nu is er nog maar één stukje over. En precies daar heeft de gemeente enorme distributiecentra gepland. Over deze plannen wordt al decennia lang gesteggeld. 

In de film verdedigt GroenLinks wethouder Marieke van Doorninck de plannen; zij is vastberaden het bedrijventerrein te laten bouwen. Boerin Trijntje Hoogendam probeert uit alle macht te voorkomen dat haar biologische zorgboerderij plaats moet maken voor enorme distributiecentra. Ondertussen komen betrokken Amsterdammers met steeds hardere acties. Hoe is het zover gekomen? Waarom wordt het businesspark eigenlijk gebouwd? En zijn er alternatieven?

Drie jaar lang gevolgd

Filmmaker Bart Melief volgde met zijn camera drie jaar lang de ontwikkelingen in de Lutkemeerpolder. In deze periode kwam hij erachter hoe complex het dossier rond de Lutkemeer eigenlijk is. Een lange geschiedenis waarin de gemeente Amsterdam niet altijd even eerlijk is geweest naar haar bewoners toe, en dat nu op haar manier probeert goed te maken. Met zijn film wil Melief een historische gebeurtenis vastleggen en een monument oprichten voor een kleine polder in een grote stad.

 

– Uitgelicht: videostill