Opknopen aan de hoogste boom!

Met stijgende verbazing lees ik de reacties op de woedeaanval van de ouders van Donnie, die een jaar geleden dood werd gereden door een Bulgaar.

De vader sloeg de verdachte waarop de parketwachten deze beschermde en snel afvoerde. Ik begrijp de emoties, en 240 uur taakstraf is laag. Maar dit is dood door schuld, geen ernstige moord. Ja, hij had niet dicht achter een brandweerwagen moeten rijden, maar heeft Donnie goed gekeken? Is het ‘de Bulgaar’ volledig aan te rekenen? Helaas kan de snelheid niet meer nagegaan worden omdat hij niet remde, geen bandenspoor dus.

In een interview met Omroep West geven de ouders aan dat ze hem vermoorden als ze hem tegenkomen. Twee strafbare feiten; geweldpleging en bedreiging. Nogmaals: ik snap de emotie maar verlaag jezelf niet zo. Hij is daarbij verdachte en geen dader. De jongen durft nu niet meer thuis te slapen, is dat wat we willen?

Op internet krijgen de ouders bijval, dat verbaast mij. Men zou de verdachte het liefst opknopen aan de hoogste boom, hem levenslang opsluiten en wat niet. Gelukkig hebben we geen juryrechtspraak in Nederland en laten rechters zich zo min mogelijk leiden door emoties.

Tot slot ben ik zelf een bijna-moordenaar. Ik kon tijdens mijn eerste rijles nog net een noodrem maken toen een jonge fietser zonder licht opeens overstak.

Enige nuance is in deze dus op zijn plaats.

ver·dacht (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
onder verdenking staand: iemand verdacht maken: door toespelingen de verdenking op hem vestigen
(Van Dale)

8 gedachten over “Opknopen aan de hoogste boom!”

 1. Mijn vraag is eerder , zouden de ouders in een omgekeerde situatie , als een Nederlander een Bulgaartje had doodgereden ook zoveel bijval krijgen ?/ Of zou het Nedernet dan gonzen van de “een zakkenrollertje minder , goed gedaan ” opmerkingen ..??

 2. Nou ik vraag me tegenwoordig af wat er met Nederland in 1.5 jaar gebeurd is. Het was al erg toen ik naar Noorwegen ging, maar verdorie elke keer als ik het nieuws lees word ik weer verrast. Wat gebeurt daar allemaal wel, lijkt wel alsof mensen gestoord zijn daar.

 3. Bakra, ik denk dat u de vinger exact op de zere plek legt, Nederlanders zijn altijd racistisch geweest en nu is het een behoorlijk agressief volk aan het worden.

 4. @1 en @3 Ik ben in Maart 2001 uit Nederland weg gegaan, net voor de opkomst van Fortuyn. Maar daarvoor was ik al aan het afscheid nemen en bemerkte, hoe het hele Nederlanse gedoe me grondig de keel begon uit te hangen. De gierigheid, het belangrijk doen, de enorme hypocrisie, vooral schrijnend geuit door het verkopen van een cynische onverschilligheid als tolerantie.
  Ik zie ook dat Nederland inderdaad de laatste anderhalf jaar hard achteruit is gehold, maar ik denk dat door jouw (fysieke) afstand van Nederland je er nu pas een objectiever beeld van kan zien. Als je in zo’n maatschappij woont, kun je je uit zelfbehoud een niet al te objectief beeld permiteren.
  Wat voor mij nieuw was, was de observatie, hoe sinds de opkomst van Wilders, onder het motto ‘vrijheid van meningsuiting’ de Nederlanders toenemend vervallen in onfatsoenlijkheid, onverdraagzaamheid en ronduit ploertige hufterigheid. Een duizelingwekkend verval van de (o.a. door Wilders) o zo geprezen zgn. joods-christelijk-humanistische waarden.
  Ik wil niet terug, niet voor geld en goede woorden.

 5. Nou, de gemiddelde Noor is ook niet altijd vriendelijk. Ik woon dan in een meer Provinciale regio, daar zijn ze dan nog heel wat vriendelijker. Maar als elke zomer de toeristen uit de steden komen dan sta je ook hier versteld. Dan zijn Nederlanders vaak nog vriendelijker. De gemiddelde Noor tussen 15 en 45 is niet zo vriendelijk hoor ;). Nee als je vriendelijkheid wilt? Zweden, Denen en Duitsers. Sta je versteld van. Ook Letten, Polen en Litouwers zijn heel netjes, schoon en vriendelijk. Heb er goede buren aan :).

  Ook in Noorwegen heb je idioten rondlopen die alles wegwuiven als “Dat is Noors”. Terwijl het moment dat een Pool het zou doen ze het zouden afkraken. Dat is denk ik een universeel iets van, “Wij zijn beter”. In feite hebben ze het Scandinavische “Janteloven” omgedraaid. Waar elke “Denk niet dat Jij Beter/Meer/etc Bent” regel niet een vraag is aan jezelf. Maar een vraag die je als groep stelt aan een ander.

  Gierigheid, ach, dat vind ik ook niet zo erg. Wat ik alleen wel erg vind is dat mensen agressiever lijken te worden. Het was al erg toen ik in NL was, want zoals je zegt, het is in 10 jaar hard achteruit gegaan.

  Maar in 1.5 lijkt het wel alsof, wat men een 3 jaar geleden alleen op Internet deed, men veel gewelddadiger is geworden. Je gaat je toch niet zo misdragen in een rechtzaal! Toon verdorie wat decorum zeg! De lontjes lijken wel met de dag korter te worden.

 6. Ter nuance, omdat het hier slechts over de agressie van de slachtoffers gaat: de wegpiraat was naar verluidt een onverbeterlijke recidivist. Elke dag zie je midden in de stad van die stoere jongetjes die de openbare weg als hun racecirquit beschouwen. Gewoon, omdat het kan. Af en toe een bekeuring houdt ze echt niet tegen. En blijkbaar is een kind doodrijden soms nog niet genoeg voor bezinning, zoals in dit geval. Een jaartje ontzegging van rijbevoegdheid en dan weer achter het stuur kunnen kruipen: kun je je voorstellen dat de ouders zich door het systeem verneukt voelen?

 7. Nederland is finaal aan het doorslaan. Ook de hetze tussen links en rechts.
  Overigens is het aardig gekompliceerd allemaal.
  Er wordt natuurlijk vaak te hard gereden … in Den Haag.
  Laatst was er ook een zaak met dodelijke afloop.
  Mensen kunnen dingen niet meer scheiden en gaan dingen bij elkaar optellen en verbanden zien die er niet zijn.

  Zou het uitmaken als het gewoon een Nederlander was ?
  Niet zoveel, denk ik.
  Ik vroeg me af wat die man zo dicht achter een brandweerwagen deed ?

  Feit is wel dat de straffen in Nederland soms te laag zijn en dat ook rechters maar moeten oordelen op grond van feiten en niet emoties.
  Voor minder kun je zelfs meer krijgen.
  240 uur is, geloof ik, het maximum.
  Maar is dat wel terecht bij dood door schuld ?
  Hoeveel mensen rijden niet volkomen lazerus iemand anders dood en krijgen een milde straf omdat ze al moeten leven met de schuld ?

  En keek het slachtoffer uit ? Nou, het is geen snelweg ,hè ? Waarom moeten mensen altijd zo hard rijden ?
  Zo dicht op een ander ?
  Das toch vragen om problemen ?
  Ik woon hier vlak bij de A28.
  Dag en nacht gaat dat verkeer weer door na de verbreding.
  Af en toe komt er een fanatieke motorrijder voorbij die vindt dat 100-120 niet hard genoeg is.
  Das meer voor slakken.
  Dus laat maar gieren die motor.
  Zo is geluidshinder ook doodnormaal geworden.

  Ik zie nog steeds die motorrijder op tv bij een politierechter die vond dat het normaal was om zomaar ergens z’n motor extra power te geven omdat die zogenaamd haast had.
  Ja maar, de weg was helemaal vrij. Er reed niemand. Dus wat maakt het dan uit ?

  De openbare weg is toch geen race circuit ?
  Afgezien van het feit dat er iemand had kunnen lopen.
  Je ziet zo’n motor te laat.

  Van de week zag ik weer zo een mooi voorbeeld van een motorrijder die haast had.
  In een bus stond een camera gewoon te filmen.
  Iemand stapte uit. Van rechts kwam een auto die blijkbaar aan de overkant woonde.
  Of die nou wel of geen voorrang maakt niet meer uit.
  Hij tufte rustig naar de overkant. Niks mis mee.
  Komt er zo’n idioot uit tegenovergestelde van de bus.
  Ze zagen mekaar niet ….
  Z’n motor was total loss, denk ik.
  Hijzelf mankeerde niet veel.
  De bus had wat barsten in z’n voorruit.

  Waarom vraag ik me dan af.
  Waarom moet je jezelf of anderen zo graag van het leven beroven ?

Reacties zijn gesloten.