Moordenaar Walter Lübcke had mogelijk banden met NSU

Stephan Ernst, de (vermoedelijke) moordenaar van CDU-politicus Walter Lübcke, lijkt wat minder op een lone wolf dan de Duitse inlichtingendienst ons graag wil doen geloven.

Ernst’s naam wordt niet minder dan 11 keer genoemd in stukken die betrekking hebben op het moorddadige neonazi-netwerk Nationalsozialistische Untergrund (NSU). De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 negen migranten en een politieagente. In totaal pleegde de organisatie 43 moordaanslagen, 3 bomaanslagen en tenminste 15 roofovervallen.

Lübcke – een gekende criticus van extreemrechts – werd op 2 juni jl. bij zijn huis doodgeschoten. Ernst bekende meteen na zijn arrestatie de moord gepleegd te hebben, maar trok die bekentenis later weer in. Ernst is al decennia actief in extreemrechtse kringen, maar de inlichtingendienst van de deelstaat Hessen zei hem sinds 2009 niet meer te hebben gevolgd omdat hij afscheid leek te hebben genomen van het nazicircuit. Dat laatste blijkt dus een leugen te zijn geweest, nog maar 5 jaar geleden zag de Hessische inlichtingendienst hem als één van de meest vooraanstaande neonazi’s in de deelstaat. Ernst’s naam komt maar liefst 11 keer voor in stukken die dateren uit 2013-2014.

Al meteen na zijn arrestatie ontstond gerede twijfel aan de claim dat Ernst lang geleden al afscheid zou hebben genomen van het nazicircuit. De oppositie van de deelstaat Hessen vroeg  om openbaring van alle stukken die op Ernst betrekking hadden, maar dat werd geweigerd. De conservatieve krant Die Welt had met een beroep bij de rechter meer succes. Inzage in de stukken werd door de rechtbank afgewezen, maar de rechter droeg de inlichtingendienst wél op te openbaren óf en hoe vaak Ernst’s naam genoemd wordt in interne stukken.

De Hessische inlichtingendienst ligt al jaren onder vuur. Het optreden inzake de NSU was op zijn best incompetent te noemen (en leek zelfs te wijzen op samenwerking van een deel van de inlichtingendienst met de NSU) en nu blijkt dus dat men met een stalen gezicht leugens heeft verspreid over een naziterrorist. In Duitsland zwelt de roep naar een parlementaire enquete over het functioneren van de Hessische inlichtingendienst dan ook aan: “Mogelijk is dat maar een deel van de waarheid. Mogelijk is de Hessische inlichtingendienst ook gewoon haar geld niet waard. Justitie kan dat niet ophelderen, dat is niet haar taak. Alleen een enquete van het deelstaatparlement kan deze vraag ophelderen. Dat hebben we nu weer nodig”. 

Bron: Frankfurter Rundschau

Het artikel bij Die Welt zit helaas achter een betaalmuur. Hier. 

Uitgelichte afbeelding: gedenkteken voor de slachtoffers van de NSU – Von Aarp65 – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25514578