Mevrouw Van Oorschot

De hoogbejaarde mevrouw Van Oorschot is een nog kwieke dame die vrij zelfstandig leeft. Op wat uurtjes thuiszorg na redt zij zich wel. Maar Van Oorschot maakt zich zorgen. Zorgen over de maatschappij.

Zo is ze bang haar heup te breken, mocht ze eens overvallen worden door die Marokkaantjes. Ze heeft het niet zo op die jongens, ze schelden en fluiten naar jonge vrouwen. Niet meer naar haar. Ze lijken alleen nog maar geïnteresseerd in haar dure handtas.

Op woensdagavond gaat ze naar de bingo, met de taxi. Want ze durft ’s avonds niet meer alleen over straat. Ze is verschrikkelijk bang dat iemand haar wat aan zal doen. Daarom heeft ze haar kleinzoon gevraagd om pepperspray te bestellen op ‘dat internet’. Dat draagt ze nu altijd bij zich. Voor de veiligheid.

Van Oorschot heeft nog in het verzet gezeten. In de jaren ’40 en ’41 hield ze zich bezig met de verspreiding van Het Parool. Ze kreeg een kinderwagen mee en verstopte de stencils onder de baby. Ze was niet bang. Eigenlijk gaf het haar een kick als ze een Duitse controlepost was gepasseerd zonder moeilijkheden. De mensen hadden volgens haar het recht om te weten wat er gebeurde in Nederland en in Europa.

Veel van haar vrienden zijn afgevoerd door die ‘moffen’. Na de bevrijding heeft ze geen enkele meer teruggezien. Vermoord, door de moffen.

Mevrouw maakt zich vooral ook grote zorgen over al die regeltjes. Zoals het pornofilter, het afluisteren van de Amerikanen en de Nederlandse overheid. Er ligt dan ook nog altijd een radio verstopt onder de vloerplanken in de slaapkamer, mochten ze weer alle radio’s confisqueren.

Ze ziet ons land weer afstevenen op een oorlog. ‘Het is precies hetzelfde als in de jaren ’30. Een economische crisis en hup, ze gaan weer.’ Mevrouw Van Oorschot was zo trots op haar vrienden die vochten voor hun vrijheden en mensenrechten. ‘Nu leveren ze het allemaal in. Het bloed kleeft aan de handen van de mensen die nu weer al onze vrijheden inpikken.’

5 gedachten over “Mevrouw Van Oorschot”

  1. Angst, haat, onwetendheid, onkunde en egoisme. De 5 symptomen van een ziekte die we doorgaans rechts noemen en ook voorkomt bij fanatieke gelovigen van verschillende religies. Die zijn in feiten ook rechts. Wilders 1 ……. Of Rutte 3… Allemaal om te huilen.

  2. In je stukje zit impliciet de aanname dat ouderen in het algemeen angstiger worden. Angst wordt politiek geëxploiteerd. En Nederland vergrijst. Dat belooft een mooie toekomst. 😯

Reacties zijn gesloten.