Marktwerking

Ik ben een voorstander van marktwerking. Dagelijks maak ik gebruik van aanbiedingen zoals goedkopere telefoonaansluiting, goedkopere stroom, goedkoper internet, goedkopere verzekeringen en koop ik de goedkoopste computer tegen de beste kwaliteit. Marktwerking heeft ons veel goeds opgeleverd.
Maar ik ben wel voor een sterk door de overheid gereguleerde marktwerking.

Moskou 1982
In 1982 kreeg ik de kleine kans om Moskou te bezoeken. Nu klinkt dat gek, maar in die tijd was het Oostblok net zo gesloten als Noord-Korea nu is. Helaas werd ik uitgeloot en mocht ik niet mee met de groep van 100 die wel werd toegelaten. Ik kon de door mij, met dozen vullen verdiende centjes, weer aan patat en bier besteden.

Toen mijn vrienden terugkwamen hadden ze veel te vertellen en iedereen hing aan hun lippen. Zelfs op televisie mochten ze hun verhaal doen. Het eerste wat mij opviel aan hun verhalen, was dat het publiek de politie bekogelde met ijsballen. Nu had ik altijd het idee, dat je dan direct naar een kamp in Siberië gestuurd zou worden, maar die gedachte klopte in ieder geval niet helemaal. Dat gold toen nog, alleen voor meer invloedrijke personen.

Het tweede wat ze vertelden, was over de rijen voor de kassa in het warenhuis en de ongeïnteresseerde schildpad die erachter stond. Het interesseerde haar helemaal niet hoelang de rij was. Als het je niet beviel, dan ging je maar naar het warenhuis aan de overkant, waar ze ook niets verkochten en de rijen net zolang waren.

Vereniging en bonussen
Jaren later werd ik voorzitter van een vereniging. 180 leden en 5000 gulden schuld. Na twee weken was ik het zat dat er geen vrijwilligers waren en ik alles alleen moest doen.

Ik besloot de vrijwilliger af te schaffen. Vanaf dat moment kreeg je een dubbeltje voor ieder lot dat je verkocht. De mensen achter de bar kregen een deel van de barwinst. Vond je een adverteerder, dan was een deel van de opbrengst voor jou en dat gold ook voor het aanbrengen van een sponsor.

De rest zal ik je besparen, maar iedereen werkte als een paard en probeerde het gezellig te maken.
Het was een groot succes en het ledental ging van 180 naar 350 en de winst sprong naar grote hoogte.

Hogere bonussen
Na twee jaar begon het. ‘Als we de beloning hoger maken, dan gaan de mensen nog harder werken”. En daar was ik het dus niet mee eens. Nee, het is goed zo. Er moet ook liefde zijn voor je werk en anders moet je maar iets anders gaan doen.

Thuiszorg.
Laatst is mijn schoonzus ontslagen bij de thuiszorg. Gelukkig werd ze direct weer aangenomen, door de nieuwe aanbieder. Weliswaar voor 100,- Euro minder, maar ja, dat is de marktwerking.
De thuiszorg wordt aanbesteed aan de goedkoopste en waar kan die op bezuinigen? Juist. Bijna op niets, alleen op het salaris van mijn schoonzuster.

Toen ik het hoorde was ik furieus. Dat doe je toch niet! Ik zie al dat mijn baas dat zou doen. De pleuris! Dit was vroeger toch ondenkbaar!
Maar ik heb makkelijk praten. Ik ben kansrijk en vind mijn weg wel. Maar mijn schoonzus heeft het niet breed en alleen huishoudschool. Uit angst dat zij failliet ging, heeft zij het bod maar geaccepteerd. Moderne slavernij noem ik dat.

Dat de overheid dit toelaat is een grote schande. Maar ik ben ook gaan beseffen dat het goedkoopste kastje wordt gemaakt op een plek, waar ze het niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden. En die goedkoopste verzekering wordt ook steeds goedkoper. Tot ze op het punt komen dat ze de mensen er dan maar uit moeten gooien en alles via internet gaan doen om te kunnen concurreren.

Marktwerking is een dilemma.

29 gedachten over “Marktwerking”

  1. Marktwerking lijkt me op zich helemaal geen dilemma. Privatisering om marktwerking te forceren is volgens mij de blunder, die het neoliberale en “new labour” Westen in de afgelopen decennia gemaakt heeft. Niet iedere dienst hoeft, omdat het anders toch zo ontzettend naar “socialisme” zou rieken, door de staat afgestoten te worden. Die diensten waren immers wel degelijk om een bepaalde reden altijd in handen van de staat…
    😉

  2. Marktwerking heeft alleen maar managers opgeleverd die ten kostte van de werkenden hun salaris steeds meer ophogen omdat ze het zo druk hebben met de marktwerking veroorzaakt door hun collega managers een paar straten verderop.

  3. Het doet Saloonsocialist eer dat hij zijn masker heeft laten vallen en hier laat zien waar het hem echt om gaat.
    Geen socialist dus, wel Saloonliberaal.

  4. Na deze verhaal van Saloonliberaal is de vraag of de (arme) mensen vanuit de verzekeraar de koord krijgen waar ze zich mee moeten ( in de komende tijden) gaan ophangen of moeten ze toch zelf voor gaan zorgen? Voor 100 euro minder? 🙂

  5. Ik ben voor marktwerking maar ik vind wel dat bepaalde dingen niet aan de markt zouden moeten worden overgelaten. Ik noem een voorbeeldje: water. Ik geloof niet dat water al geprivatiseerd is. Zijn ze dat vergeten of zo?

  6. Salonsocialisme is niks anders dan kapitalisme.
    Ze proberen als salonsocialisten de boel een beetje te dempen, maar dat kan niet, kapitalisme laat zich niet intomen, dat is systeemonmogelijk.
    Een beetje kapitalisme toelaten kan niet, want dan kan het zich niet uitbreiden. Hooguit bieden salonsocialisten wat betere laddertjes om de piramide-van-het-kapitaal mee te mogen beklimmen, maar uiteindelijk donderen ze net zo hard naar beneden, Als je geen socialist bent, noem je dan ook niet zo.
    Een beetje marktwerking kan niet, dat loopt vast. en de salonsocialisten werken daar aan mee, tot oorlogen en hongersnoden aan toe.

  7. jvdheuvel Schreef:

    Ik ben voor marktwerking maar ik vind wel dat bepaalde dingen niet aan de markt zouden moeten worden overgelaten. Ik noem een voorbeeldje: water. Ik geloof niet dat water al geprivatiseerd is. Zijn ze dat vergeten of zo?
    Ter voorbereiding is het Zuid Hollandse Dunea wel al een BV met gemeenten en Provincie als aandeelhouders …

  8. Dus jullie staan liever in de rij en worden geholpen door een schildpad die het niets interesseert of je een uur moet wachten?

    Maar natuurlijk wel profiteren van de goedkoopste? Ik geef tenminste toe dat ik het heerlijk vind. Anderen maken wel gebruik, maar zijn er tegen.

  9. @8: jvdh:

    Wat bedoel jij met concurrentie?

    http://www.encyclo.nl/begrip/concurrentie

    Hierboven vast een rijtje van mogelijkheden, mij lijkt dat het altijd een vorm van ” de een zijn dood is de ander zijn brood’ ‘ zal worden, vroeg of laat, in meer of mindere mate. Alhoewel, dood=dood, dat heb je niet in meer of mindere mate.

  10. @9: Salonsocialist:

    [Dus jullie staan liever in de rij en worden geholpen door een schildpad die het niets interesseert of je een uur moet wachten?]

    Als dat alle miserie zou voorkomen die er nu is, ja. Dan wacht ik gerust een uur op die schildpad.

    [Maar natuurlijk wel profiteren van de goedkoopste? Ik geef tenminste toe dat ik het heerlijk vind. Anderen maken wel gebruik, maar zijn er tegen.]

    Geniet er dan maar van, maar praat niet voor een ander. En steek jezelf nog een veer in je kont, dat hebben salonsocialisten graag. ( ps, de film ” wat zien ik” gezien?).

  11. Wat bedoel ik met concurrentie? Ik bedoel niet concurrentie tot de dood er op volgt nee. Daar ben ik toch een tikje te sociaal-democratisch voor. Maar ik vind het wel leuk als de ruimte bestaat om je positief te onderscheiden van een ander middels een beter product of leukere dienst. En dat mensen dan kunnen kiezen om dat andere minder leuke product in de stront te laten zakken. Bijvoorbeeld.

  12. De argumenten van de overheid om te privatiseren draaien om toename van efficiency, kosteneffectiviteit en dienstverlening. Blijkbaar hebben ze geen hoge dunk van zichzelf… Het idee zal wel zijn dat de concurrentie die zaken moet bevorderen, maar dan zijn ze vergeten dat dat vaak leidt tot vermindering van kwaliteit (alles draait om winstmaximalisatie) en schaalvergroting (of zelfs monopolisering). Ook de bureaucratie vermindert amper – als je pech hebt komen er zelfs bestuurs-lagen bij.

    Toen ze bij ons het Stadsbeheer (vuilophaal en groenbeheer) wilden verzelfstandigen, zat de hele bezuiniging die dat op ging leveren ‘m in de loonkosten op de werkvloer(!). De vuilnismannen hebben zich toen hevig verzet en bepleit dat als hun ideeen om efficienter te gaan werken eenzelfde bezuiniging op zouden leveren, dat ze dan een gemeentelijke dienst zouden mogen blijven. En aldus geschiedde.

    Drinkwater is volgens mij al verzelfstandigd. De laatste tijd zie je hier en daar dat gemeenten precariorechten (voor het gebruikmaken van de grond waar de leidingen liggen) heffen bij de maatschappijen, die dat weer doorberekenen door het vastrecht op te hogen. Het probleem is eigenlijk vooral dat er nauwelijks verschil meer is tussen overheid en private sector – het is lood om oud ijzer.

    Bij verkoop aan multinationals kun je echter behoorlijk in de drup raken: in Latijns-Amerika zijn hele oorlogen gevoerd tegen drinkwaterbedrijven als Bechtel. Dat is het soort privatisering dat momenteel wordt afgedwongen van Griekenland, en op termijn wrsl. ook bij ons.

  13. @12: jvdh

    […]
    [Maar ik vind het wel leuk als de ruimte bestaat om je positief te onderscheiden van een ander middels een beter product of leukere dienst.]
    […]

    Leuker? Waarom nou weer leuker ? 😉

    Ik maak me geen enkele illusie over het feit dat alle systemen, sociaal, liberaal, communaal en weet ik het allemaal, stuk voor stuk zullen vastlopen.
    La condition humaine, vrees ik. ( Aanrader: Man’s fate van Andre Malraux als de lezers en lezeressen eens wat anders willen dan de Libelle, uiteraard ook in het Frans ).
    En als we dan toch vroeg of laat weer op een Titanic zitten, dan maar liever een beetje leuk (?) ten onder gaan. Maar we moeten daarbij denk ik niet de illusie hebben dat we gekozen hebben voor een goede en ethisch juiste oplossing, want die is er niet.

    Dit besef, het weten dat we leven ten koste van anderen (en het milieu bijvoorbeeld) , vind ik belangrijk ook al lijkt het gratuit, ik heb er al heel wat jaren echt last van, en dat wil ik ook zo houden, dat is wat mij nog net onderscheid van een beest, snap je?

  14. jvdheuvel Schreef:

    Ik ben voor marktwerking maar ik vind wel dat bepaalde dingen niet aan de markt zouden moeten worden overgelaten. Ik noem een voorbeeldje: water. Ik geloof niet dat water al geprivatiseerd is. Zijn ze dat vergeten of zo?

    Neen, het wordt straks in een pakket met lucht verkocht met zeer grote korting. 🙂

  15. jvdheuvel Schreef:

    Maar ik vind het wel leuk als de ruimte bestaat om je positief te onderscheiden van een ander middels een beter product of leukere dienst.

    Dit is geen concurrentie. Het is eerder vreedzaam naast elkaar dingen aanbieden. 🙂

    Concurrentie is heel ander (negatief beladen) zaak.

  16. LeRoiDanse Schreef:

    Dit besef, het weten dat we leven ten koste van anderen (en het milieu bijvoorbeeld) , vind ik belangrijk ook al lijkt het gratuit, ik heb er al heel wat jaren echt last van, en dat wil ik ook zo houden, dat is wat mij nog net onderscheid van een beest, snap je?

    Ik begrijp je volledig.

  17. Krapulisten zijn beter op de hoogte dan ik, kunnen beter onderbouwen hoe het allemaal met de leuk van heilige neo lib marktwerking zit.
    Ik vind dat publieke diensten overheids verantwoordelijkheid zijn waarvoor wij belasting betalen, bij de overheid thuis hoort, niet voor de leuk omdat ze essentieel zijn en niet aan de belofte van een zich zelf corrigerende markt had mogen worden overgedragen.

    De verhufetring van de samenleving is m.i. ook aan de uitverkoop van publieken diensten, noem dit overheids protectionisme als burger verbinding , te verwijten.
    .

    Ik begrijp best wel dat we in een mondiaal neo lib marktwerking systeem verstrikt zijn geraakt , geen kant meer op zouden kunnen

  18. Martkwerking is ondernemerschap , geen ruilhandel maar met oogmerkt winst uit de onderneming te behalen….

  19. @ jvdheuvel:

    Betrouwbaar drinkwater is een eerste levensbehoefte. In de waterleidingwet is daarom vastgelegd dat alleen publiekrechtelijke rechtspersonen zoals waterleidingbedrijven drinkwater mogen produceren en leveren.[1] Privatiseren van de drinkwatervoorziening, zoals voor aardgas en electriciteit is geregeld in de wet onafhankelijk netbeheer, is daardoor niet mogelijk.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterleidingwet#cite_note-0

  20. Joke Mizée Schreef:

    Bij verkoop aan multinationals kun je echter behoorlijk in de drup raken: in Latijns-Amerika zijn hele oorlogen gevoerd tegen drinkwaterbedrijven als Bechtel.

    Volgens een studie van Food and Water Watch kan het fundamentele recht op water en sanitair in het gedrang komen wanneer water geprivatiseerd wordt. In Ecuador steeg de waterprijs onlangs met 180 procent nadat het watersysteem overgenomen was door Interagua, een dochteronderneming van de Amerikaanse multinational Bechtel. In Jakarta steeg de waterprijs met 258 procent, …..etc
    http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/08/04/ban-ki-moon-water-heeft-een-prijs

  21. @23: jvdh

    [ik vind gas en licht ook een eerste levensbehoefte. En OV en woningen ook.]

    en gezondheidszorg? en voeding ? vrijheid van meningsuiting? onderwijs?

  22. @22: Shit, zijn die boeven nog steeds actief…. Ik dacht dat ze ze in Ecuador eronder hadden gekregen.
    (In Bolivia had je de ‘Bolivian Gas Wars’ tegen Total. Ze hebben letterlijk het leger eropaf gestuurd, maar de strijd is tot nu toe onbeslist (dacht ik).)

    Over drinkwater nog:
    “Gemeenten leggen hun tekorten steeds vaker via precariobelasting op waterleidingen op het bord van de burger. Die belasting wordt middels de waternota doorberekend.
    Precario wordt geheven op de grond waar de waterleidingen in liggen. Deze heffing wordt door drinkwaterbedrijven linksom of rechtsom doorberekend aan de consument. Branchevereniging Vewin is boos en teleurgesteld dat het kabinet met het besluit om precariobelasting niet te verbieden de deur wagenwijd openzet om de burger op te zadelen met hogere woonlasten.”
    (http://www.telegraaf.nl/binnenland/8194130/__Kraanwater_fors_duurder__.html?sn=binnenland)

    Kortom: gemeenten zijn vrij om naar believen precario te heffen. Bij ons heeft NUON daar een rechtszaak tegen aangespannen, maar het bedrag is wel alvast ingeboekt (onder de noemer ‘dubieuze debiteuren’). Schurken zijn het. Dus wat dat betreft is het toch een hond of kat-verhaal, die marktwerking, je wordt sowieso gemolken.

  23. Waarom stuur je mij een reclamefilmpje voor een Chevrolet?
    Ik dacht dat jij alleen van een Trabant hield?

  24. Pingback: De geneugten van de vrije markt | Krapuul

Reacties zijn gesloten.