Lipjes

Ik was even naar de Heijn, met gezelschap. De V van Voedselbank is alweer in de maand, en weggemoffeld tussen een veel te dure pannenaanbieding staan inzamelingskratten voor de Voedselbank.

Door de winkel heen, op zoek naar Boktobers en lekkere chips voor het gezelschap, worden we staande gehouden door een mevroi. Tanig, in de 60, en hele strakke lipjes.

Of we iets over hebben voor de Voedselbank, lispelt ze. Ze wil dat we vol enthousiasme Ja! roepen, zodat ze instructies kan geven wat de armen mogen: geen alcohol, geen rookwaren, houdbare artikelen, geen groentes, snoep of koek.

Maar, nee, krijs ik, ik heb niks over voor de Voedselbank!

Maar mevrouw!

Nee, het zou godnomdejeu niet moeten bestaan!

Maar er zijn mensen die het heel hard nodig hebben, mevrouw.

Ja, mevroi, omdat het moedwillig in stand wordt gehouden. Omdat we in een kutmaatschappij leven, waar we voedselbanken nodig hebben, om anderen een goed gevoel te geven.

Mijn gezelschap sleurt me mee, voordat ik écht los kan gaan, niet uit gêne, maar wetend dat ik weer eens een verloren slag lever.

Het is nu al jaren zo, de Voedselbank. Heel toevallig gelijke tred houdend met de schuldenhandel. Inmiddels zijn er voedselbanken voor de poezen en honden van de minima, en krijgen mensen prijzen als ze weeral een leuk idee voor kindjes van de minima bedenken. Op verkoopsites worden zegels en pakketjes aangeboden voor de “gezinnen die het wat minder hebben.”

Het is normaal geworden, het is nooit weggeweest: de liefdadigheid. Mijn oma die in de dertiger jaren emmers net niet bedorven groentes en 2 broden voor haar gezin kreeg van de kerk.

Want: eigen schuld. Want: dom. Want: niet met geld kunnen omgaan. Zo’n mevroi bij de Heijn, die er in haar afgedragen kleertjes gaat staan, en lispelt met haar strakke lipjes, zo’n mevroi denkt zulke dingen en heeft alleen medelijden met de kindjes van “die mensen.” Die kindjes die er niks aan kunnen doen.

Die kindjes die later dus nog dieper in de ellende zullen zitten omdat je nauwelijks meer uit de armoede komt.