Kortetermijndenken en nieuwe zeepbellen: crisis eurozone ziekt verder

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

De Eurotop over de Griekse schuldencrisis moest volgens Angela Merkel de problemen ‘bij de wortel’ aanpakken, maar dat is niet gebeurd. De Europese leiders rekenen erop dat de crisis zich niet uitbreidt naar grotere economieën, maar meer dan een gok is dit niet.

Door Jeroen van der Starre

Het noodfonds, dat nu de ‘Europese Faciliteit voor Financiële Stabiliteit’ wordt genoemd, blijft even groot: 750 miljard euro. De rente op de leningen uit dit fonds zijn verlaagd naar 3,5 procent en Griekenland krijgt nu een tweede lening van 160 miljard euro. De banken nemen hiervan 50 miljard voor hun rekening.

Deze ‘vrijwillige bijdrage’ is geen vrijgevigheid, maar koele berekening: Griekenland zal de nieuwe lening gebruiken om de schulden af te lossen die het land reeds bij diezelfde banken heeft uitstaan. Bovendien werd direct verduidelijkt dat het om een ‘eenmalige bijdrage’ gaat. Voor de banken dus een slimme manier om de schade te beperken.

De reactie van de beurzen was positief, maar binnen twee dagen sloeg de stemming alweer om: kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde de status van Griekenland naar een Ca-rating – één stap boven faillissement. Griekenland is dus bepaald niet ‘gered’.

Hoewel de lagere rente de druk tijdelijk wat zal verlichten, krimpt de economie verder, en daarmee het vermogen om terug te betalen. Door de opgelegde bezuinigingen, hoge werkloosheid, bevroren lonen en de oplopende inflatie hebben gewone Grieken steeds minder te besteden en dit heeft zijn effect op de economie. Dat de woede over de dalende levensstandaard en uitverkoop van publieke diensten groot is bleek recentelijk tijdens de 48-uursstaking en de felle straatgevechten met de politie.

Dit laat opnieuw zien dat er geen sprake van is dat Europa ‘de Grieken’ helpt. Arbeiders, studenten en gepensioneerden worden gedwongen de rekening van de crisis te betalen, en staan daarbij tegenover zowel de Europese als hun eigen elite. Maar de Grieken zijn niet van plan om slaven van de financiële markten te blijven. Ze laten heel Europa zien dat verzet de enige weg uit de crisis is.

Verplaatsing problemen

Het is een illusie dat de nieuwe Europese afspraken zullen voorkomen dat de schuldencrisis zich uitbreidt. Er zijn geen problemen opgelost, maar eerder verplaatst. Een instorting op korte termijn is nu afgewend ten koste van een nieuwe zeepbel.

Na de kredietcrisis van eind 2008 namen staten de schulden van banken en bedrijven over. Dit leidde ertoe dat juist de zwakste eurolanden ten prooi vielen aan speculanten en dat de crisis werd vergroot. Inmiddels verspreidt de schuldenlast van de zwakkere eurolanden zich verder naar de economisch sterkere landen in de eurozone.

De recente paniek op de financiële markten over de schuldenlast van Italië en Spanje zijn een teken aan de wand. Als er in die landen – die wel als too big to fail worden omschreven – iets misgaat, zal het nieuwe noodfonds bij lange na niet voldoende zijn. Bovendien zijn ook landen als Ierland en Portugal bepaald niet uit de problemen.

De ‘stresstest’ die Europese banken moesten ondergaan moest de markten het vertrouwen geven dat er geen reden tot paniek is, maar het worstcasescenario in deze test was belachelijk optimistisch. Zo werd ervan uitgegaan dat niet meer dan 14 procent van de Griekse schuld zou afwaarderen, terwijl Griekse obligaties nu al voor zo’n 50 procent onder hun waarde worden verhandeld. Op dezelfde manier roepen Europese regeringsleiders om het hardst dat de schuldencrisis nu definitief onder controle is, terwijl ze een veel grotere crisis aan het voorbereiden zijn.

Structurele ongelijkheid

De schuldencrisis kon ontstaan door een structurele ongelijkheid in de eurozone, waarbij centrumlanden als Duitsland en Nederland exporteerden naar zuidelijke eurolanden. Dit leverde voor de centrumlanden veel winst op, die vaak in de vorm van leningen weer terugvloeide naar zuidelijke landen om de export op termijn op peil te houden en rente op te strijken. Als deze landen door de crisis echter minder gaan importeren, kan ook dat tot grote problemen leiden in de landen waar het nu nog redelijk gaat.

Een dergelijke verstrengeling zien we tussen de VS en China. Vorige maand verloren de VS – nog altijd de grootste economie van de wereld – hun triple-A rating. Het land heeft een enorme staatsschuld opgebouwd door zijn militaire avonturen in het Midden-Oosten, de bailouts van de banken en bedrijven, en de importen uit China.

Daarnaast kampen ook de VS met een teruglopende koopkracht onder de bevolking als gevolg van de hoge werkloosheid, maar ook door de lage huizenprijzen. Veel mensen zijn hun huis uit gezet en veel jongeren blijven thuis wonen, waardoor een belangrijke drijvende kracht achter de Amerikaanse groei – consumptie op basis van hypothecair krediet – is afgezwakt.

In zowel de VS als Europa zetten regeringsleiders in op harde bezuinigingen die de kosten van de crisis bij de bevolking neerleggen. In de VS gebruiken de Republikeinen de discussie over de verhoging van het schuldenplafond om Obama te dwingen nog meer te bezuinigen en af te zien van het belasten van de rijken – die ze ondanks de stijgende werkloosheid liever job creators noemen.

Deze bezuinigingspakketten zullen de economische problemen echter slechts vergroten, doordat ze een aanslag zullen zijn op de koopkracht. Toch trekken staten elkaar mee in dezelfde race to the bottom, omdat ze binnen hun ‘logica’ van de kapitalistische economie hopen dat deze het concurrentievermogen ná de crisis zal vergroten.

Afbraakbeleid

Maar het einde van de crisis is nog lang niet in zicht. Wat wel in zicht is, is de afbraak van de levensstandaard van miljoenen mensen die steeds meer verdrukt worden tussen de bezuinigingen, ontslagen, bevroren lonen, dalende uitkeringen en hogere inflatie.

Ondanks hun afbraakbeleid hebben neoliberale politici geen idee hoe ze deze crisis gaan beheersen. Regelmatig roepen ze op tot meer ‘financiële discipline’, meer ‘hervormingen’, of meer politieke macht voor Brussel om landen hiertoe te dwingen. Het enige zekere effect hiervan zijn nieuwe harde klappen voor de arbeidersklasse.

Over de hele wereld beginnen gewone mensen in opstand te komen tegen deze aanvallen van hun politieke leiders. Niet alleen de eurozone, maar de hele wereld komt zo steeds duidelijker op een tweesprong te staan: gaan we op deze voet verder, dan zullen we meer en meer overgeleverd worden aan de dictaten van de markt en nieuwe tegenslagen moeten accepteren.

Het alternatief is dat we het verzet opbouwen tegen de rijken en hun politici, en een breuk afdwingen met de waanzin die dit systeem in zijn eindeloze vraatzucht veroorzaakt. Zo’n alternatief kan alleen door mensen zelf tot stand komen. Als wij ons net als de Grieken en Egyptenaren organiseren van onderop, laten we zien dat we geen bankiers of topmanagers meer nodig hebben.

30 gedachten over “Kortetermijndenken en nieuwe zeepbellen: crisis eurozone ziekt verder”

  1. Wat de bankentest betreft, J.P Morgan (amerikaanse bank) deed deze test ook.
    Maar met andere uitgangspunten.
    In plaats van 5% buffer overhouden moest 7% overgehouden worden.
    Verder ging deze bank uit van een failliet van Griekenland.
    Resultaat, niet 8 maar 20 banken faalden ( van de 90 banken ).
    De banken worden overeind gehouden door idiote boekhoudregels.
    Verder ben ik het met de tendens van het stukje eens.
    Wil men een duurzaam nieuw systeem opzetten zal men met sommige dingen anders moeten omgaan.
    1) Er zal een herverdeling van inkomen moeten komen.
    2) Er moet een nieuw financieel stelsel komen, sterk gereguleerd.
    Ik ben voorstander van staatsbanken.
    3) Er zal duurzaam met de grondstoffen moeten omgegaan worden.
    Er is nu al een probleem met de olievoorraad op peil te houden.
    Komt dit niet, zal er een protest van de gewone bevolking komen, die in landen tot een revolutie zal leiden.
    En wat krijg je dan aan de macht in die landen.
    Een volgende wereldoorlog is niet onmogelijk.
    Als ik dan mag raden waar, dan kies ik de regio met Iran.

  2. 1: Theo Gerris:

    Had je mijn andere link nog gelezen?Anders hier nog even:

    http://www.leap2020.eu/GEAB-N-56-Special-Summer-2011-is-available-Global-systemic-crisis-Last-warning-before-the-Autumn-2011-shock-when-15_a6679.html

    Verder:

    Mijn vrees is, dat er bij een vastlopen van dit geldsysteem ( en subsequently de ekonomie), er overal ter wereld de vlam in de pan zal slaan, in de vorm van burgeroorlogen. Een burgeroorlog met daarbij nog een paar andere oorlogen is het ergste wt deze planeet kan overkomen. Zoek het niet in iran, maar zoek het maar in je eigen land en zelfs straat.

    Mbt je punt 1:

    Er is helemaal geen ekonomie meer, dus valt er ook niks te herverdelen.
    ( hooguit het afpakken van dingen )

    Je punt 2:

    Er zal niets anders ontstaan, vootizhtigjesaan, dan een plaatselijk ruilsysteem om te beginnen, daarna misschien iets van een munt ofzo, financieel systeem dus voorlopig overbodig.

    3

    Grondstoggentekorten zullen er vrijwel niet zijn, omdat er bijna niks meer wordt gemaakt. Maar ja, nieuwe produkten zullen en duurzaam enzovoorts moeten zijn denk ik.

    Het voorbereiden op een dergelijk scenario is urgent mijns inziens, dit kan niet goed blijven gaan qua geldsysteem. Het kapitalisme als systeem werkt niet meer.

    De voorbereiding zou ( verre van uitputtend deze lijst, maar we zijn ermee bezig):

    Landelijk, gemeentelijk, prive.

    1Landelijk: Alle niet noodzakelijk verkeer moet worden stilgelegd, bestaande olievoorraden moeten worden gebruikt voor hulpdiensten ( ambulances en brandweer bijvoorbeeld). Fabrieken zullen sluiten, dit moet zo gebeuren, dat er geen giftige en gevaarlijke situaties ontstaan.
    Water(!) moet worden gegarandeerd. Energie op rantsoen voor huishoudens. Hooguit een uur of 2 per dag ( in eerste instantie), waarbij ziekenhuizen moeten kunnen blijven draaien ( apparatuur).

    2.Voeding en medikatie wordt een groot probleem, evenals verwarming. Je zou overal op openbare plaatsen voedsel kunnen verbouwen ( kool, aardappelen etc), dit kan vrij snel.

    3.Zelf kan je eten inslaan, dekens extra(!) In je eigen flat of wijk een ruilsysteem opzetten voor alles en nog wat, medicijnen voor een half jaartje hebben, kaarsen , enfin daar zijn lijsten van op internet.

    Daarnaast moeten van onderop nieuwe politieke inititatieven komen om te komen tot een nieuw soort samenleving.

    Wat een klus he, maar ik denk dat veel vanzelf zal gebeuren. en ja, ik vrees dat over 50 jaar dit hele systeem weer uitwassen zal gaan kenne, maar dat is de menselijke tragedie denk ik.

  3. 2
    LeRoiDans

    Ja, ik heb het gelezen ( met mijn slechte Engels , Frans woont bij mij in de straat ).
    Zeer leerrijk.
    Ik ben er al over aan het nadenken om van mijn achtertuin een moestuin te maken.
    Want het worden barre tijden.
    Ik heb wel het geluk dat ik op het platteland woon, Lekker dicht bij boeren, de stank daar wen je wel aan.
    En over 50 jaar is het gewoon weer hetzelde als nu.
    Hebzucht is een menselijke kwaal, die niet uit te roeien is.

  4. 2;

    [Ik ben er al over aan het nadenken om van mijn achtertuin een moestuin te maken.]

    zou ik wel doen ja. en zorgen dat je zaden hebt om uit te delen aan de buren.

  5. LeRoiDanse Schreef:

    2;
    [Ik ben er al over aan het nadenken om van mijn achtertuin een moestuin te maken.]
    zou ik wel doen ja. en zorgen dat je zaden hebt om uit te delen aan de buren.

    als je dit doemscenario gelooft even een tipje , koop het book seed to seed ( ik kan het voor je inscannen indien het niet meer te krijgen is ) en zorg dat je niet hybride ( heet in het Engels heirloom ) zaden te pakken krijg , anders kom je in de zelfde situatie die de boeren in Ethiopië een hongersnood opleverde , Hybride zaden geven slechte nakomelingen ,,,,

  6. 5 Al B.

    Bedoel je dit boek?

    Seed to Seed: Seed Saving and Growing Techniques for Vegetable Gardeners
    van Suzanne Ashworth ?

    Dank voor de tip makker.

    Denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen met dit hele systeem? Dan stop ik akutelijk met met het inmaken van fruit.
    Maar dan moet je me kunnen overtuigen 🙂

  7. 5
    Al Bakrastani

    Helaas, ik geloof in dit doem scenario.
    En wil andere mensen waarschuwen, wat er op het spel staat.
    Dan kunnen mensen zich voor bereiden.
    Ik zie de elite hun rijkdom niet delen met de minder bedeelden.
    Zij zullen niet zonder slag of stoot afstand doen van hun leventje.
    Bedankt voor de tip.

  8. Theo en Le Roi
    Inderdaad , dat boek bedoel ik , http://backyardheirloomseeds.net/default.aspx heeft zaden die voor een op Nederland lijkend klimaat en een beetje warmer gekweekt zijn …
    Overleven als de boel klapt ?? dan moet je niet in Nederland zijn , te lange aanvoerlijnen , beneden de zeespiegel , en een bevolking met de gemiddelde natuurbewustzijn van een legbatterijkip … ik gis 3 dagen tot complete chaos , 7 tot kannibalisme

  9. we zijn het hier niet altijd met elkaar eens maar we gunnen elkaar tenminste wel het licht in de ogen

    misschien moeten we gewoon met wat reageerders een Kraboets beginnen 🙂

    nog een leestip When technology fails van Matthew Stein

  10. Na de downgrade van de VS ,veroordeelt China de zucht naar schulden van de VS.
    Verder pleiten ze voor een nieuwe mondiale reservemunt.
    Dit was te verwachten , maar niet dat Engeland dit zou steunen.
    Mocht er een nieuwe reservemunt komen, dan zijn er pas echt problemen voor de VS.

  11. Ik raak nog steeds niet in paniek. Maar ik heb dan ook geen aandelen en mijn pensioen ga ik toch niet halen.

  12. @12

    een aanzienlijk deel van de Duitse bevolking had destijds geen aandelen en heeft zijn/haar pensioen ook niet gehaald, toch kan hyperinflatie en/of oorlog de dagelijkse beslommeringen danig door de war schoppen

  13. Volgens mij zijn deze bewegingen van de markt en al die crises keurig geënsceneerd , op een wijze dat “de arbeider ” en zijn omhooggevallen afstammeling “de middenklasse ” door kunstmatige marktbewegingen van de verworven bezittingen ontdaan word , Wanneer hoor je ooit een van riches to rags story ?? Ik vermoed dat de planning niet voor hongersnoden e.d. is , want dat veroorzaakt opstanden e.d. en bedreigd “the powers that be” maar voor een langzaam afknijpen .. Hiermee beginnen bij de ouderen ( door pensioenfondsen over de kop te helpen ) en zieken/ gehandicapten is ook logisch aangezien zorg voor deze groepen de tijd om je druk te maken sterk verminderd , Niet alleen tijd voor je eigen overleven maar ook voor het overleven van hen die van je afhankelijk zijn moeten spenderen geeft burgers die ( zoals de boeren in de middeleeuwen ) te moe zijn om in opstand te komen … vergeet ook niet : Het brood en spelen van de Romeinen was DROOG brood en spelen , geen brood met luxe beleg ….

  14. 14 Al B.

    […] [Volgens mij zijn deze bewegingen van de markt en al die crises keurig geënsceneerd ][..]

    Dat zou best zo kunnen zijn, ken je het boek van Naomi Klein, The shock Doctrine?
    Toch bekruipt me meer en meer het gevoel, dat ze ( TPTB, the powers that be) een doos van Pandorra hebben geopend, waar zoveel shit uitgekomen is, dat ze niet weten hoe ze de geesten weer in de flessen moeten krijgen. Er is niemand gebaat, ook de rijkken niet, bij burgeroorlogen of bij massale volkopstanden . Dat laatste ben ik wel degelijk bang voor ja, Het Volk, brrrrrrrrr….

  15. 14 en 16
    Al Bakrastani en LeRoiDanse

    Er is inderdaad een groep mensen die beweren, het is zorgvuldig opgezet.
    Men noemt dan iedere keer de Rothschild familie en consorten.
    Bilderberg groep, vrijmetselaars etc etc zou allemaal onder kontrole staan van deze familie.
    Alle centrale banken zouden ze onder kontrole hebben , met uitzondering van Libie, Iran en Noord Korea.
    Ze zouden goed zijn voor 146 triljoen dollar, dat is ongeveer de helft van de wereld.
    Dat zou wel kunnen verklaren waarom er in Lybie ingegrepen wordt en niet in Syrie en Yemen.
    Het gaat zelfs zover, dat men beweert dat de Noorse aanslag door Breivik is opgezet als afleiding, voor de situatie op de beurzen.
    Doel is een wereld heersschappij.
    Ik sta nogal gereserveerd tegenover deze beweringen.
    Ik weet eigenlijk niet wat ik er van moet denken.
    Blijft het feit dat we barre tijden tegemoet gaan.
    Mensen bereid u voor.
    Verkoop geen gouden en zilveren sieraden.
    U zou ze nog wel eens nodig kunnen hebben als ruilmiddel voor eten.

  16. 17:

    Theo:

    [Dat zou wel kunnen verklaren waarom er in Lybie ingegrepen wordt en niet in Syrie en Yemen.]

    Jawel hoor, Syrie komt eraan. Veel ruchtbaarheid werd er deze week niet aan gegeven, maar alle VS-inwoners hebben het advies gekregen dat land te verlaten.

    http://www.usnewsnetwork.org/us-urges-citizens-to-leave-syria-immediately-jerusalem-post/

    Israel zal het niet zo leuk vinden daar, oorlog, en ik vermoed zomaar, dat de kernraketten al richting iran zijn opgesteld.

  17. 19
    LeRoiDanse

    Niet alle artikelen zijn goed op deze site.
    Maar dit bericht zou overgenomen zijn uit Duitsland.
    Je weet wel, Duitse grundlichkeit.

  18. Theo Gerris Schreef:

    14 en 16
    Al Bakrastani en LeRoiDanse
    Er is inderdaad een groep mensen die beweren, het is zorgvuldig opgezet.
    Men noemt dan iedere keer de Rothschild familie en consorten.
    Bilderberg groep, vrijmetselaars etc etc zou allemaal onder kontrole staan van deze familie.
    Alle centrale banken zouden ze onder kontrole hebben , met uitzondering van Libie, Iran en Noord Korea.
    Ze zouden goed zijn voor 146 triljoen dollar, dat is ongeveer de helft van de wereld.
    Dat zou wel kunnen verklaren waarom er in Lybie ingegrepen wordt en niet in Syrie en Yemen.
    Het gaat zelfs zover, dat men beweert dat de Noorse aanslag door Breivik is opgezet als afleiding, voor de situatie op de beurzen.
    Doel is een wereld heersschappij.
    Ik sta nogal gereserveerd tegenover deze beweringen.
    Ik weet eigenlijk niet wat ik er van moet denken.
    Blijft het feit dat we barre tijden tegemoet gaan.
    Mensen bereid u voor.
    Verkoop geen gouden en zilveren sieraden.
    U zou ze nog wel eens nodig kunnen hebben als ruilmiddel voor eten.

    Ik geloof niet dat er één grote organisatie achter zit , hoewel Bilderberg en anderen best overlegstructuren kunnen zijn waar de egocentrie der welvarenden wat gestuurd word , maar de welvarenden zijn zich best bewust dat ze , vooral dan in het westen , de proles niet zomaar kunnen laten sterven ,( zoals de situatie in Somalie en wat andere gebieden laat zien in de derde wereld wel )
    Dus knijpen ze ze langzaam af , eerst de onproductieven zoals zieken, gehandicapten en bejaarden , onderwijl de productieven nog langzamer , zodat het amperan opvalt . Kijk maar eens naar de collectieve bezittingen die over de laatste 30 jaar zijn verkocht en alle voorzieningen die in dezelfde tijd zijn verdwenen ..
    Of ze de controle verloren hebben zoals Le Roi Danse denkt ?? Ik denk het zelf van niet , als je zie hoe ver ze in de USA al zijn in het afknijpen van de mensen zonder dat daar (veel )rellen uitbreken … ( ik vraag me trouwens af , de Amerikaanse Overgewichtepidimie blijkt nu waarschijnlijk virusgerelateerd , Apathie misschien een bijverschijnsel van dit virus dat te ideaal voor de industrie is om niet geengineerd te zijn ) natuurlijk is wat geweld vanuit de slachtoffers verwacht , maar dat zijn peanuts in kosten in vergelijk met wat er gestolen kan worden …

  19. 21: al B.

    [als je zie hoe ver ze in de USA al zijn in het afknijpen van de mensen zonder dat daar (veel )rellen uitbreken … ]

    Dat verbaast me ook ja. Maar het is natuurlijk een oerconservatief, kapitalistisch en anti-sociaal land. Succes ligt aan jezelf, en ook miserie. Socialisten zijn ( en daar valt alles onder wat niet kapitalistisch is) smerig. Dan heb je natuurlijk snel een ‘ lock-in’ .
    Ik vermoed dat in europa ( hoop het in ieder geval) het voor-elkaar-zorgen, toch nog rudimentair aanwezig is. Al laat de ( ook recente) geschiedenis zien dat hier evenzogoed miljoenen mensen worden vermoord en vermorzeld.
    ‘Wir leben in finsteren Zeiten’ , zei Brecht al eens niet zo lang geleden.

  20. 21
    Al Bakrastani

    Er wordt beweerd dat de Familie Rothschild al een 300 jaar bezig is om dit imperium op te zetten.
    Geld verdienen door oorlogen etc.
    In ieder geval niets ontziend.
    De Collum van Rene Tissen, daar reageren sommige mensen die hier van overtuigd zijn.
    Bv. knowtoomuch.
    Ga die links maar eens lezen als je tijd hebt.
    Dan ga je vanzelf twijfelen, althans ik.

  21. 21
    Al Bakrastani
    Nog iets om over na te denken.
    De Amerikaanse banken Golman Sachs en J.P Morgan zouden ook van deze familie zijn.
    Althans handlangers.
    De FED. is opgezet en van de banken in Amerika.

  22. LeRoiDanse Schreef:

    21: al B.
    [als je zie hoe ver ze in de USA al zijn in het afknijpen van de mensen zonder dat daar (veel )rellen uitbreken … ]
    Dat verbaast me ook ja. Maar het is natuurlijk een oerconservatief, kapitalistisch en anti-sociaal land. Succes ligt aan jezelf, en ook miserie. Socialisten zijn ( en daar valt alles onder wat niet kapitalistisch is) smerig. Dan heb je natuurlijk snel een ‘ lock-in’ .
    Ik vermoed dat in europa ( hoop het in ieder geval) het voor-elkaar-zorgen, toch nog rudimentair aanwezig is. Al laat de ( ook recente) geschiedenis zien dat hier evenzogoed miljoenen mensen worden vermoord en vermorzeld.
    ‘Wir leben in finsteren Zeiten’ , zei Brecht al eens niet zo lang geleden.

    Ik heb in de USA gewoond en eerlijk gezegt zijn de mensen daar vaak socialer dan hier in Nederland , ik ga ervan uit dat bij een instorting , mocht die zich voordoen , men daar grotere overlevingkansen heeft dan hier in Europa , al was het alleen maar omdat er daar buiten de grote steden veel meer mensen zelf tuinieren en dergelijken , daarnaast is men daar (legaal) bewapend en jagen een volkssport …

  23. in de USA heb je inderdaad de ruimte en de mogelijkheden om zelfvoorzienend te leven, dat is in NL toch een stuk lastiger

  24. Het bericht van nr 15 op dit item, wordt nu bevestigd op duitse teletext.
    Duitsland vind Italie te groot om te redden.

  25. ten allen tyden een basis voorraadje voedingsmiddelen in huis hebben is aan te raden.
    De grote speculanten richten zich nu op landbouwgronden en voedingsmiddelen. Ook drinkwater zal tzt. een profit objekt worden.
    Verwacht wordt dat de prys voor eten in grote delen van de wereld zal verdubbelen.

    Maar welke politieke party in nederland heeft moed genoeg om dit aan de bevolking duidelijk te maken??

  26. Het alternatief is dat we het verzet opbouwen tegen de rijken en hun politici, en een breuk afdwingen met de waanzin die dit systeem in zijn eindeloze vraatzucht veroorzaakt. Zo’n alternatief kan alleen door mensen zelf tot stand komen. Als wij ons net als de Grieken en Egyptenaren organiseren van onderop, laten we zien dat we geen bankiers of topmanagers meer nodig hebben.

    Of weg met de elite.
    Wat een populistische blabla!

    We zullen aan de marktkooplui en medewerkers van de plantsoenendienst, van onderop met andere woorden, vragen hoe de economische crisis moet worden opgelost. 🙂

Reacties zijn gesloten.