“Kop in het zand steken leidt niet tot een oplossing”

De tragische gebeurtenissen rond de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee laten ook priester-arbeider Jef Devisscher niet onberoerd. Samen met medestanders engageert hij zich in Brugge sinds vele jaren voor vluchtelingen. “Veel te weinig politici zoeken naar fundamentele oplossingen voor de grote vluchtelingenstroom”, vindt Jef. “Maar we mogen onze kop niet in het zand blijven steken.”

Toen Jef pas tot priester was gewijd, hielp hij samen met anderen om een minderjarige Vietnamese vluchteling in Brugge op te vangen. Niet lang daarna arriveerden nog meer Vietnamese bootvluchtelingen. In 1994 kocht de parochie Christus Koning een rijwoning aan die sindsdien als opvanghuis wordt benut. Het beheer ervan is in handen van de vzw SOCK, die op vrijwilligers en sympathisanten kan terugvallen.

Tal van nationaliteiten konden gebruikmaken van het opvanghuis. Nu wonen er vooral Afrikanen. Eén van hen is de dertigjarige Rwandees Jean-Marie. Hij kwam in 2010 in België aan. “Ik kende toen geen Nederlands, maar hier in Brugge leerde ik gaandeweg toch een aardig mondje spreken.”, vertelt Jean-Marie. “Na een opleiding als schoonmaker vond ik een job bij de hogeschool Howest. Spijtig genoeg verloor ik na drie maanden mijn oranje kaart en mijn arbeidsvergunning, zodat het gedaan was met werken. Zolang ik geen nieuwe papieren krijg, kan ik alleen maar wat vrijwilligerswerk doen in de parochie. Ik raakte goed geïntegreerd in West-Vlaanderen en bij Howest zijn ze graag bereid om me opnieuw in dienst te nemen.”

“Er lopen nog altijd procedures voor Jean-Marie maar het duurt allemaal zo lang.”, bedenkt Jef. “De advocaat van de jongen snapt ook niet waarom het allemaal zo lang moet aanslepen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be