Op Arte een geschiedenisles van 13 minuten over moslims in het Midden-Oosten, Irak, Iran, Saoedi-Arabië en andere landen. Dat schetst een aardig beeld, voor zover dat kan in 13 minuten, over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en aangrenzende landen, waarbij zelfs de moslimgemeenschap in Indonesië aangestipt wordt. Het geeft de machtsverhoudingen weer en de angst om macht te verliezen en maakt duidelijk, waarom IS zo snel om zich heen kon grijpen. Met de duidelijke opmerking, dat de situatie veel en veel complexer is, dan de geschiedenisles kan laten zien.
“Mit offenen Karten” analysiert den Konflikt zwischen den beiden größten Glaubensgruppen des Islam: den Sunniten und den Schiiten. Welche Faktoren beeinflussen den Konflikt zwischen den beiden Glaubensgemeinschaften? Und was steht hinter der Terrororganisation Islamischer Staat, die erschreckend rasant wächst? (Hier is het te zien, naar keuze in de Duitse of Franse taal)
Ondanks de enorme conflicten blijft een land als Saoedi-Arabië een trouwe bondgenoot van Nederland, i.t.t. de IS, o.a. vanwege hun moorddadige karakter en onthoofdingen, die publiekelijk op internet uitgevent worden. Dat Saoedi-Arabië het niet altijd zo nauw neemt met de mensenrechten, dat weet Bertje Koenders ook wel: een verschilletje van mening, maar verder “brede relaties”. Dat hoeft verder niet achter ’n betaalmuur, maar wat meer onwelgevallige zaken natuurlijk wel.
Dat koning Willem-Alexander afgelopen zaterdag naar de Saoedische hoofdstad Riad afreisde om eer te betuigen aan de overleden koning Abdullah is beleefd en effectief als het gaat om het verbeteren van de mensenrechtensituatie in het land. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vanmiddag in de Tweede Kamer.
Koenders verdedigde de aanwezigheid van de koning door te zeggen dat Nederland “brede relaties” met Saoedi-Arabië onderhoudt op het gebied van veiligheid, anti-terrorisme en handel. Hij stelde verder dat “het bewijzen van de laatste eer losstaat van het feit dat je een verschil van mening kunt hebben”, bijvoorbeeld over de mensenrechten. Volgens Koenders was het bezoek van de koning juist effectief voor de kans op het bespreekbaar maken van de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. (Bron)
Helaas voor ‘onze’ Bertje heeft de ISSA meer mensen onthoofd, dan de IS tot nu toe gedaan heeft. Dat is een feit, maar voor ‘onze’ Bertje niet meer dan een verschil van mening. En verder doet de ISSA nog aan handen afhakken, benen afhakken en allerlei andere gruweldaden en plein public. Met een beetje geluk krijgt de veroordeelde ’n valiumpje. Maar de ISSA zet de terechtstellingen niet op Youtube, integendeel, de politie houdt er streng toezicht op, dat er geen enkele opnamen van gemaakt worden. Dat is heel andere koek: wat niet weet, dat niet deert.
Executies worden weliswaar op openbare plaatsen gehouden, maar de politie ziet er op toe dat er geen vreemde pottenkijkers bij zijn, die foto’s of beelden zouden kunnen nemen. Het regime is zich immers bewust dat dat geen goede buitenlandse reclame is. Het nemen van foto’s is bijzonder gevaarlijk, er staan ook zware straffen op.
Executies, afhakken van ledematen, geselingen en stokslagen gebeuren op openbare plaatsen, redelijk vroeg om de hitte van de dag voor te zijn. Executies in de hoofdstad worden op Deera Square gehouden (ook bekend onder de gruwelijke spotnaam ‘Chop Chop Square’). Naast voetbal zijn executies de enige vorm van openbaar entertainment in ISSA.
De slachtoffers worden geblinddoekt, niet uit humanitaire redenen, maar om te vermijden dat hij/zij nog een laatste beweging maakt op het fatale ogenblik. Af en toe gebeurt dat toch, met zware gevolgen. Dat was onder meer het geval in januari 2013 toen de 24-jarige Sri-Lankaanse nanny Rizana Nafeek voortdurend met haar hoofd zwaaide. Zij stelde dat de vier maand oude baby voor wiens dood ze werd terdood veroordeeld was gestikt tijdens het drinken van melk. (Hier staat het hele verhaal)