Bent u gelukkig?

Geluk zit in kleine dingen. Geluk moet je uit jezelf halen. Geluk is een keuze. En meer van die one-liners. Maar bent ú, bent u echt gelukkig?

Als kinderen hebben we dromen, we onderzoeken en spelen. We pletten mieren en snijden wormen in tweeën, en verhip, het is waar dat ze blijven leven! We ravotten, klimmen in bomen, stoeien. Soms had je een wond, naja, dat ging wel weer over.

Nu hebben we fietshelmen, veiligheidsinspecties, rubbertegels etc. Kinderen mogen ook al geen porno meer kijken. Ik had als kind een collage van de Wehkamp catalogus, de bikini en lingerie-sectie.

Maar wat nog erger is – en dit is wetenschappelijk aangetoond – een kleine 80% van de kinderen zijn erg creatief. Maar ons onderwijssysteem ramt dat eruit. Na hun 15e, 16e is alles eruit. Slecht enkelingen zijn dan nog creatief.

Het is belangrijker om te leren wat Pi is, wanneer de slag bij Waterloo was en wat een pantoffeldiertje is. Soms sta ik uren op de dam, in de hoop dat ik een Fransman in het Frans kan uitleggen waar de wallen zijn. Dat is helaas nog nooit gebeurd.

Ik volg nu m’n hart. Ik zal eerlijk zijn. Ik ben bovenmatig intelligent maar ik heb moeite met studies. Misschien dat ik op een dag nog ga studeren maar nu even niet. Ik heb mijn passie gevonden, ik ga m’n hart volgen.

Ik hoef geen BMW of Audi, een groot huis, een 13e maand. Dan leef ik maar als ‘arme’. Ik kan mezelf niet dwingen om decennia lang op kantoor door te brengen.

Dus, kijkt eens diep in uw hart. Bent u gelukkig? Bent u wat u wilde zijn toen u in groep 7 zat? Heeft u uw hart gevolgd?

Een man slaagt er nooit in zijn kinderjaren van zich af te schudden.
Grofweg geschat sterft een man met zestien, zeventien jaar. Met zeventien
zijn al zijn dromen op.

Een kind omarmt het leven als een wondertuin, aanhoort
de schepping als een samenzang van veldbloemen, veelkleurige vogels en de
voortjagende wolken.

Maar de volwassen blazen droom na droom op, ze stropen dieren,
onderwerpen medemensen, voeren koude en hete oorlogen en leren wiskunde om een
atoombom te kunnen fabriceren.

– Jacques Brel

10 gedachten over “Bent u gelukkig?”

 1. Pour vous, Pim:

  “Que Reste-t-il De Nos Amours ?”

  Ce soir le vent qui frappe á ma porte
  Me parle des amours mortes
  Devant le feu qui s’éteint.
  Ce soir c’est une chanson d’ automne
  Dans la maison qui frissonne
  Et je pense aux jours lointains

  Que reste-t-il de nos amours
  Que reste-t-il de ces beaux jours
  Une photo, vieille photo
  De ma jeunesse
  Que reste-t-il des billets doux
  Des mois d’ avril, des rendez-vous
  Un souvenir qui me poursuit
  Sans cesse

  Bonheur fanés, cheveux au vent
  Baisers volés, rêves mouvants
  Que reste-t-il de tout cela
  Dites-le-moi

  ( Charles Trenet)

 2. Eigenlijk ben ik retegelukkig. Ik doe zo ongeveer wat ik wilde toen ik op de lagere school zat, heb altijd m’n hart gevolgd, zelden iets tegen m’n zin gedaan. Rijk word je er niet van, ik heb dus ook geen BMW en geen Audi en ik heb geen groot huis.

  Nog meer vragen?

 3. Mij staat nog steeds de schok bij toen ik voor het eerst een vacaturebank doorspitte, en vrijwel elke baan zonder meer afschuwelijk bleek te zijn. Dus ik ben nog steeds aan het proberen die droom van de vijfde klas (zoals dat toen nog heette) te verwezenlijken, want de maatschappij heeft niet veel op met mijn dromen.

 4. @6 Dat wordt wat te persoonlijk om op deze website te ventileren, maar bedankt voor je interesse 😉

 5. De dichtste benadering van waar ik in de vijfde klas van droomde voor mij was/is het schrijven over mensen die doen waar ik toen van droomde. Is toch iets, niet veel, maar toch.

 6. Ik ben gelukkig ongelukkig. Dat wil zeggen dat ik geen gelukkige onnozelaar ben die geen ambities meer heeft.

Reacties zijn gesloten.