Alle tijd

Krr. Ah, de film is op. Voorzicht pak ik het hendeltje vast en draai de film terug. Nog een paar slagen voor de zekerheid en ik til de hendel naar boven. Het rolletje zit goed opgerold in de camera en ik pak het eruit. Morgen eens even langs de fotozaak en dan zal ik overmorgen eens zien wat gelukt is.

Lach me uit, noem me ouderwets maar ik mag dat wachten wel. Hoe komt de compositie eruit te zien? Was de kadrering goed? Bewoog ik niet te veel? Heb ik wel goed op de belichting gelet?

Helaas zijn er nu camera’s die dat allemaal zelf doen. WYSIWYG. What you see is what you get. Bevalt het niet? Twee knoppen en de opname is weg. Als je geld teveel hebt moet je nog meer moeite doen omdat je het ‘RAW’-bestand nog moet verwijderen.

Fast food, instant, klaar terwijl u wacht, allemaal zo snel als een standaardfoto. En het gevoel is er ook niet meer bij. Die klik als ik de ontspanner indruk en mij twee bladen voorstel die razendsnel uit elkaar gaan en weer terug op hun plek… heerlijk! Te vroeg, net op tijd of te laat, wat maakt het ook uit.

Ik heb alle tijd, voor die foto´s, eten en wat nog meer. Nu moet ik aan de trend ‘slow-cooking’ denken, belachelijk. Ik voel me een oude lul van tachtig. Ik ben geen twintiger. Ik snak naar een tijd die ik nooit gekend heb of misschien is het een tijd die mijn collectieve geheugen steeds omhoogdrukt, m´n bewuste in.

Ik kan het niet bijhouden, dat snelle, instant, nu of nooit. Als ik rust wil trek ik het bos in, pas de iris en focus aan… wacht op dat moment… tak! Weer een foto gemaakt in alle rust… en ik heb geen flauw idee hoe die foto eruit ziet. Ik heb er vrede mee.

Was de fotozaak maar open op zondag want ik ben door m´n rolletjes heen.

4 gedachten over “Alle tijd”

 1. Mooi geschreven Pim. Het haasten, jakkeren en jagen proberen los te laten, ik kan het iedereen aanbevelen.

 2. Ik zou me ook heel graag zo onthaasten hoor maar ik heb twee banen nodig om m’n gezin te onderhouden. Ik werk 32 uur per week op een kantoor en dan nog eens 18 uur per week in de avonduren en het weekend in een horecagelegenheid. Ik ren me dus rot de hele week.

  Ik zou natuurlijk kunnen zeggen bekijk het maar geef mij ook maar zo’n uitkering maar dat weiger ik dus, het is eenvoudig m’n eer en eigenwaarde te na. Ik weiger m’n hand op te houden voor aalmoezen van die rechtse rukkers. Ik zorg voor mezelf en de mijnen en put daar trots en kracht uit!

  Ik zou dus best wel willen onthaasten maar ik heb er eenvoudig geen geld en geen tijd voor. Een mooi voornemen desalniettemin voor al die gelukkigen die niet hoeven te werken en zich wel al die vrije tijd kunnen veroorloven natuurlijk!

 3. @3:

  [ Ik zou natuurlijk kunnen zeggen bekijk het maar geef mij ook maar zo’n uitkering ]

  Ja, zo simpel gaat dat hè? VVD-ertje.

  [ Ik zorg voor mezelf en de mijnen en put daar trots en kracht uit! ]

  Nou geweldig hoor, was iedereen maar zoals jij hè.

  [ Een mooi voornemen desalniettemin voor al die gelukkigen die niet hoeven te werken en zich wel al die vrije tijd kunnen veroorloven natuurlijk! ]

  Nou, echt iets voor de profiteurs hè. Blijf jij maar fijn 60 uur per week werken hoor. Wij, met allemaal uitkeringen, zijn je dankbaar.
  Want ja, iemand, JIJ dus, moet werken en belasting betalen hè? Opdat wij, het linkse luie tuig, het er lekker van kan nemen hè? Is dat eigenlijk niet wat je wil zeggen?

Reacties zijn gesloten.