Aardschok in België, 1 miljard op de schaal van Richter

Stond heel Nederland afgelopen week op de kop toen Erik Staal ‘slechts’ 3,5 miljoen hele euro’s mee kreeg ter opvulling van zijn pensioen hol, blijkt het maar een schijntje te zijn!

Wat is nu het geval? Bij onze zuiderburen steigeren ze een paar kwadraten hoger over het geval AB InBev. Daar krijgen wereldwijd veertig topmanagers aandelen-opties die momenteel een gezamenlijke waarde hebben van € 1.000.000.000, één miljard keiharde euro’s! De CEO van AB InBev, Carlos Brito, toucheert een bedrag van € 135 miljoen(!)
Het menneke verdient ook maar € 6,5 miljoen per jaar.

Werden er twee jaar geleden nog een paar honderd werknemers de straat op gesmeten en werd er vorige week nog een prijsverhoging van zes procent doorgevoerd is nu dus de boot aan in België.

U denkt dat het over een bank gaat? Nee hoor:
AB InBev is een biergigant die onder andere Jupiler, Stella Artois, Budweiser en Beck’s in handen heeft. Nu kocht ik zelf ook wel eens Jupiler bier, maar die tijden zijn voorbij uiteraard.

U begrijpt dat dit bij onze zuiderburen een enorme aardschok teweeg heeft gebracht! De vakbonden verslikken zich.

De baas en de bonus:
AB InBev herstructureert. En het bier wordt duurder. Maar voor 40 topmanagers betekent het “job well done”. En dus krijgen ze een bonus. Grote baas Carlos Brito incasseert maar liefst 135 miljoen euro. De vakbonden verslikken zich. We sturen Jan De Meulemeester naar Frederik Anseel, professor Organisatiepsychologie aan de UGent. En in Leuven mag hij nog eens op café gaan … om reacties te rapen.

Robin Ramaekers overloopt ons archief en graaft in de geschiedenis van het bedrijf. In onze studio praten we met professor Moraalfilosofie Patrick Loobuyck en met Xavier Baeten, hoofd van het Vlerick Reward Centre. Zijn megabonussen noodzakelijk om topmanagers aan te trekken? Of is het een vulgair voorbeeld van kapitalistische hebzucht?

Mooi dat Vlaams.

Bekijk hier de uitzending van Terzake van 9 maart (filmpje duurt nog even denk ik, want men zal wel aan een pinteke zitten nu het nog net betaalbaar is).

Misschien hadden Rosa Luxemburg en later Joop den Uyl toch wel gelijk dat er meer macht moest naar de arbeiders. Ik heb zelf nog in een bedrijf gewerkt waar iedereen aandelen en inspraak had! Those were the days.

Iedereen aandelen verstrekken en door middel van democratie mee laten doen in het beleid van de onderneming. Dat is mijns inziens veel gezonder en duurzamer voor het bedrijf en dan zijn we ook van die exorbitante bonussen af. Die worden dan naar ratio verdeeld of geïnvesteerd in het bedrijf. Al naar gelang wat er beslist wordt.
Het is een oud sociaal-democratisch gedachtegoed, maar het doet nu weer opgeld.
Moeilijker wordt het niet, socialer wel.

13 gedachten over “Aardschok in België, 1 miljard op de schaal van Richter”

 1. volgens mij is AB InBev geen publieke of semi-publieke instelling, worden ze niet overeind gehouden met staatssteun, draait de belastingbetaler niet op voor tegenvallende bierverkopen en is er geen Di Rupo norm

  bier drinken is een keuze…

  word je blij van aandelen in het bedrijf als het slecht draait? ik wil de reacties wel eens horen als Brito in zo’n situatie verkondigd: “vanwege tegenvallende resultaten zal een deel van het salaris worden uitbetaald in de vorm van een pakket aandelen”

  inspraak is vaak een farce, een toneelstukje om het personeel tevreden te houden

  AB InBev is een beursgenoteerd bedrijf, zelfs de Ollanders Henk & Ingrid kunnen de aandelen kopen als ze zouden willen

  als de friet 6% duurder wordt door een stijging van de prijzen op de frituurvettermijnmarkt zal er in België waarschijnlijk ook een volksopstand uitbreken

 2. @2
  Dat wordt nog moeilijk

  Bekende Belgische bieren van deze groep zijn Belle-Vue, Hoegaarden, Hougaerdse Das, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Safir, Stella Artois en Vieux Temps. De groep is ook eigenaar van enkele Nederlandse biermerken, zoals Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom.

  Ik heb het even gemist dat het onafhankelijke Hoegaarden in dit concern werd opgenomen maar ik mis op dat front wel meer geloof ik.

 3. Link kapot **ttp://nl.wikipedia.orgwiki/Rosa_Luxemburg

  Moet zijn:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Luxemburg

  En schaf eens https://www.eff.org/https-everywhere aan. Zie je de S, na http? Het protocol HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol ***Secure***. Prutser. 😀

  Wel gruwelijk veel geld. Enorm veel zakken met Vlaamse Friet kan je daarvoor kopen. Spoelt ook altijd lekker weg met een koud…oh, wacht ‘es. 🙄

  Hier stoer roepen dat de merken van in de boycot gaan, is nogal lachwekkend te noemen. @2. Drinkt je man/ vriend(in) ook Hoegaarden? Mogelijk op het terras? Jammer dan.

 4. @5;

  Dank, maar ik mis nog steeds die S. 😀

  Men kan zich wel (terecht!) druk maken over de veel te hoge beloningen, bij een Belgische brouwerij..Ik vind het nogal triester dat een zekere winkelketen geen/ amper belasting hoeft te betalen, hier in NL. Dat bier zuipt een ieder toch wel. En anders kan men altijd nog overstappen op Olm bier (binnenkort weer!)

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_INGKA_Foundation
  Volgens de Belastingdienst is de stichting een algemeen nut beogende instelling (ANBI)… waarvan de eigenaar een nazi was…. Ikea is altijd leuk om op een zondag heen te gaan. Toch?

 5. @6
  Het bericht van Olm is redelijk goed nieuws. Misschien wordt het dan zelfs een minder klein merk. (Ben zelf al jaren geen pilsdrinker meer).

 6. Is bovenstaand bericht een ‘Rambammetje’?

  Volgens Bloomberg (2 dagen geleden): ” The maker of Beck’s beer cut Chief Executive Officer Carlos Brito’s bonus 58 percent to 1.33 million euros last year, according to a company filing. His base salary was unchanged at 1.16 million euros.”

  Toch wel wat anders.

 7. Belle-Vue, Hoegaarden, Hougaerdse Das, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Safir, Stella Artois, Vieux Temps, Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom heb ik lang geleden reeds ingewisseld voor Teachers and Bowmore.

 8. @1 dat worden ze wel want de staat DRUKT het geld. EN dus houden zij het geld uit omloop en zorgen ze voor een snellere inflatie. Geld moet rollen is niet voor niks een gezegde. Gebeurt dat niet dan komt op den duur de economie tot stilstand, want al het vermogen blijft op een plek hangen.

 9. @10

  waarom zou deze brouwer geld uit omloop halen? waar blijkt dat uit? wat is het verband met inflatie? is een enkele onderneming wel groot genoeg om bijvoorbeeld inflatie in de eurozone substantieel te beïnvloeden? waarom moet geld rollen? is er ooit een economie op een dergelijke wijze tot stilstand gekomen?

 10. @11 Als je in totaal 1 miljard euro uitkeert aan een paar personen, dan heeft dat zeker weten wel effect of op inflatie en waarde van het geld. Net als Bill Gates of die man van IKEA nooit echt fysiek over zijn geld kan beschikken. Mocht een van hun dit willen ophalen, dan is gelijk de staat failiet zoveel geld moet er bijgedrukt worden.

  Het is dus eigenlijk gewoon weer een chantage middel.

Reacties zijn gesloten.