‘De’ Nederlandse cultuur is een sprookje

In Nederland vindt een sluipende culturalisatie van burgerschap plaats; een proces waarbij emoties, gevoelens, normen en waarden en culturele symbolen en tradities, inclusief religies, het debat over sociale integratie gaan overheersen. Cultuur wordt gezien als een alternatief vóór, of als een aanvulling óp burgerrechten en socio-economische participatie.

Uit onze analyse van die discussies bleek onder meer dat autochtone burgers zich vooral ‘Nederlands’ en/of bijvoorbeeld Twents voelen. Ze gaven allen uiting aan een sterke nationale binding, maar, heel opvallend, vrijwel niemand wist concreet aan te geven waaraan hij dan precies gehecht was. Nederland is voor de autochtone burger kennelijk zo vanzelfsprekend dat hij het niet met zijn dagelijkse ervaringen weet te verbinden. Bovendien spreekt hij erover in emotionele en nostalgische termen. Voor de autochtone burger is Nederland vooral dat wat teloor is gegaan: tolerantie, respect en vrijheid. Waarden die ooit de kern vormden van de nationale identiteit en nu zo goed als verdwenen zouden zijn. (Integratie moet niet gaan over Nederlandse cultuur – Trouw)

Juist, er heerst in Nederland een ongezonde hang naar de jaren vijftig, toen geluk nog zo gewoon was.
😥

Nou vergeet het maar! Meneer pastoor die weer kwam vragen waarom moeder nog niet zwanger was, de jongste was toch al bijna een jaar. De totale scheiding tussen geloven, boodschappen doen bij ‘ons soort mensen’, dwz. van hetzelfde geloof, was ook een ongeschreven wet. Kinderen moesten met kinderen van ‘hetzelfde’ geloof spelen. Kortom, de indoctrinatie zat er al vroeg in.
Ook toen was er geen tolerantie, respect en vrijheid in het dorp. Als je tot het ‘foute’ geloof behoorde, werd je met de nek aangekeken.
Iemand die uit de stad in ons dorp kwam wonen, was gelijk ‘die stadse’ met alle bijbehorende denkbeeldige fratsen en nooit geaccepteerd. Kortom, zij die de ‘oude waarden’ aanhangen geloven in sprookjes.
Ook de stad was niet zo tolerant als de schrijvers van dit stuk doen geloven. Ik ging als dorpeling na de lagere school naar de stad voor verder onderwijs en later werken. Maar ben heel lang als ‘boerinnetje van buuten’ behandeld door stadse schoolgenoten en collega’s (net als andere niet stadsen). En was toch echt geen lompe, domme boerin. 😛

Zullen we maar gewoon iedereen gaan behandelen zoals we zelf behandeld willen worden? Beetje voorkomend en niet al te horkerig (kunnen we wel als Nederlanders, als we er een beetje ons best voor doen). Mij lukt het al zo lang ik leef, voel me wel eens heel eenzaam, maar blijf het toch gewoon doen en geef niet op. Ondanks hoongelach soms en afwijzing, ik blijf gewoon beleefd en sociaal (behalve naar een racist, maar die heeft alles verspeeld, ook het recht op beleefd en sociaal).

45 gedachten over “‘De’ Nederlandse cultuur is een sprookje”

  1. Ja, hier ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Nederlandse cultuur. Breek me de bek niet open.

    We hebben wel gewoontes. Maar die zijn bij de buren alweer anders. Daar mag je bijvoorbeeld niet boeren aan tafel.

  2. Dit is wellicht volgens de PVV en aanhang rotzooi wat zij onder Hollandse cultuur verstaan en iedereen aan moet meedoen:

    Sinterklaas vieren ook sinterklaas als officiele feestdag aanhouden.
    Nationale televisiezenders zonder allochtone programma,s
    Hollandse radiozenders met muziek van Volendamse bodem
    Hollandse kost eten
    Hollandse broodjes verkopen op stations en markten
    Hollands lullen op straat zodat iedereen kan meeluisteren wat jij te zeiken hebt
    Buren in de gaten houden en aangeven
    Draaiorgels in elke wijk laten spelen
    Tros Muziekplein invoeren in elke straat
    Hollandse vlaggen op elk gebouw
    Enkel spekslagerijen mogen in de wijk bestaan
    Pottekijkers bij de huizen langs
    En met je buren omgaan zoals onderstaand linkje op youtube ZO gaan we in Nederland met elkaar om

    http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=80028

  3. Helemaal mee eens Keira.
    Zoals ik ooit al eens in een stuk verwoord heb, behandel iedereen zoals je zelf behandeld wil worden! Daarom kan ik, nog steeds, zeggen dat ik geen last heb van racisme, afwijzing, buiten de boot vallen enz. enz. enz. ondanks het feit dat ik toch echt 100% van allochtone afkomst ben, zwarte haren heb en een snor draag! 😀

    Hoe dit komt? Heel eenvouding. Ben en blijf een Turkse Nederlander, pas me aan aan de omgeving waar ik in werk en/of woon zonder mijn identiteit, cultureel erfgoed en eigenwaarde verlies! Behandel iedereen met respect en ik krijg ook respect! Dat is het cultuurtje waar ik in leef en met mij denk ik nog heeeeel veeeel mensen in Nederland! Alleen zo verdomd jammer dat we deze mensen niet zo nadrukkelijker horen!

  4. @4: Ahmet-Piet

    [k toch echt 100% van allochtone afkomst ben, zwarte haren heb en een snor draag!]

    Ohhh…kunnen we Krapuul niet vragen een datinghoekje te maken? 🙂

  5. “Juist, er heerst in Nederland een ongezonde hang naar de jaren vijftig, toen geluk nog zo gewoon was”

    Een leuk televisieprogramma “Toen geluk heel gewoon was”. Terwijl menig kijker van dit programma graag naar die jaren terug zou willen, kan het volgens de spelers in dat programma niet snel genoeg gaan om de gewoonten uit die tijd overboord te gooien en flitsend de toekomst in te gaan. Op een enkele uitzondering na die we gemakshalve Jaap noemen. Jaap is de vleesgeworden bekrompenheid en ouderwetsheid die men juist zo verafschuwt in die serie. Jaap is ergens ook zijn tijd ver vooruit en zo probleemloos bij de PVV aansluiting kunnen vinden. Terwijl in zijn tijd zijn men hem liever geen aandacht geeft, zou hij waarschijnlijk in deze tijd juist alle aandacht gekregen hebben. Misschien zou hij het zelfs zover geschopt hebben dat hij wekelijks in televisieprogramma’s wordt gevraagd om zijn “visie” over de maatschappij te geven.
    Om een lang verhaal af te sluiten. Het programma geeft naar mijn mening bedoeld of onbedoeld de boodschap dat het ergens in die tijd toch niet helemaal zo geweldig was. En ik kan me daar wel wat bij voorstellen. Voor de mens is het gras aan de overkant altijd groener. Mensen uit deze tijd denken als ze terug konden gaan naar de jaren 50 dat zij gelukkiger waren en ik denk dat de meeste mensen die in de jaren 50 geleefd hebben in die tijd het liefst in een andere tijd leefden. Een tijd verlost van overdreven sociale controle.

  6. #5 ik denk dat mijn Nederlandse vrouw het niet op prijs zou stellen als dat er een datinghoekje komt op Krapuul en ik daarin zou staan! 😛

  7. Kevin schreef:
    “Dit is wellicht volgens de PVV en aanhang rotzooi wat zij onder Hollandse cultuur verstaan en iedereen aan moet meedoen:

    Sinterklaas vieren ook sinterklaas als officiele feestdag aanhouden.
    Nationale televisiezenders zonder allochtone programma,s
    Hollandse radiozenders met muziek van Volendamse bodem
    Hollandse kost eten
    Hollandse broodjes verkopen op stations en markten
    Hollands lullen op straat zodat iedereen kan meeluisteren wat jij te zeiken hebt
    Buren in de gaten houden en aangeven
    Draaiorgels in elke wijk laten spelen
    Tros Muziekplein invoeren in elke straat
    Hollandse vlaggen op elk gebouw
    Enkel spekslagerijen mogen in de wijk bestaan
    Pottekijkers bij de huizen langs”

    Jaap Kooiman was dus zijn tijd ver vooruit? Waarschijnlijk zou hij het zelfs in deze tijd zelfs zover hebben geschopt heben er zelfs voor hem een carierre in de tweede kamer er in zat. Terwijl hij in zijn tijd niet eens de functie van “groepschef” erin zat en bijna niemand sympathie voor hem had, zou hij op een voetstuk worden gezet.

    kevin schreef:
    “En met je buren omgaan zoals onderstaand linkje op youtube ZO gaan we in Nederland met elkaar om
    http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=80028

    Als er geen “buitelanders” zijn om over te zeiken dan ga je maar te keer tegen je buren.

  8. Doen we dan ook alles weg wat niet van Hollandse oorsprong is?
    Christendom
    Aardappel
    Tulp
    Kruiden
    Shoarma
    Pizza
    Hamburger
    Vergeet ik nog iets?

  9. pastagerechten, tomaten, komkommers, olijfolie, alle soorten kool (dus ook spruitjes), kan vast nog wel meer bedenken. Volgens mij zijn alleen suikerbieten inheems 🙂

  10. Maar om terug te keren naar een oorsprongelijk Nederland, moeten we misschien beginnen, om eerst een heleboel delen van Nederland weer ouderwets onder water te zetten…
    (zo, die kon ik me als veelgeplaagde Limburger natuurlijk niet laten ontnemen… 😉 )

  11. @17 Nee, Salonsocialist, de puinhopen waarin wij hier leven zijn echt wel 100% onze eigen schuld 😀

  12. Van die suikerbieten zou ik ook niet al te zeker zijn… Maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de definitie van inheems. Nu “inheems” of heel lang geleden ook al inheems en dus “van vreemde smetten vrij” 😉

  13. Quote Keira: “Juist, er heerst in Nederland een ongezonde hang naar de jaren vijftig, toen geluk nog zo gewoon was.”
    Ze moeten wel zover terug om naar de steen der wijzen te zoeken, omdat de waarden die in de periode daarna golden inmiddels afgeschreven zouden zijn (de zgn. ‘weg met ons’-mentaliteit).
    Merijn Oudenampsen heeft ooit een stuk geschreven over de vele paradoxen van de Nl.se identiteit(scrisis): http://www.groene.nl/2009/40/de-natie-in-verwarring. Daarin laat hij zien hoe Johan Huizinga onze tolerantie al beschreef als een soort noodzakelijk kwaad. De achilleshiel van de hele discussie is dat als er al een volksaard zou bestaan, de relativisten daar de dragers van zijn.

  14. MadPride Schreef:

    Van die suikerbieten zou ik ook niet al te zeker zijn…

    Potverdrie, je hebt gelijk. 😯 Volgens Wiki:

    “Na de Franse Revolutie kwam door de Britse blokkade van continentaal Europa de invoer van rietsuiker onder druk te staan, en werd de prijs zeer hoog. Men ging daarom op zoek naar vervanging van suikerriet door een alternatief. Eerder, aan het begin van de 17e eeuw, had de Fransman Olivier de Serres al suikerkristallen in bieten ontdekt. De Duitser Andreas Marggraf slaagde er in 1747 in om het sap uit de bieten en wortelen te halen en de suiker te kristalliseren.

    Het bietenzaad komt uit landen met een warmer klimaat dan Nederland of België, zoals Frankrijk.”

    Suikerbiet met meeuw valt dus onder de Franse keuken.

    .
    (En inderdaad, er waren kennelijk eerder moslims in NL dan suikerbieten. 😛 )

  15. Ik zou voor geen goud willen dat iemand die hier in Nederland komt wonen onze cultuur overneemt.
    Aan zulke mensen heb je niks.
    Je leert niks van ze, ze dragen nergens toe bij (hooguit aan de economie, maar dat is totaal niet interessant.)

  16. DSW en MadPride, zie je wel ook al geen suikerbiet, dan maar gras. Of is dat ook geimporteerd? 🙂

  17. @21
    De achilleshiel van de hele discussie is dat als er al een volksaard zou bestaan, de relativisten daar de dragers van zijn.

    Inlijsten en overal aan de muur hangen! Of tegeltje van maken….

    (Aander luu bint ook luu, zoals we in Grönn’n zeggen).

  18. @12
    Als je maar ver genoeg in de menselijke geschiedenis teruggaat is geen enkel geteeld gewas of landbouwdier inheems. Wilde dieren en planten zijn een ander verhaal. Maar ik heb in geen tijden een eland in een Nederlands bos gezien, om maar eens een flinke hap waar je als jager wat aan hebt te noemen.

  19. @29
    Het kruipertje is familie van de gerst, dus wie weet ja.
    En het oeros dat hier ook rondgelopen heeft is de Moeder van de Koe. Die woonde hier in de tijden waarin sprookjes zo ongeveer spelen (net als wolven) – zijn we weer ontopic.

  20. Krek zo – door @32 te doen :mrgreen:
    nieuw aardigheidje op Krapuul waarop met name de baas beretrots is.

  21. Als er een in het oog springend Nederlands cultuurverschijnsel bestaat, is het wel botheid voor eerlijkheid aan te zien.
    Overigens is er een heel goede reden om terug te willen naar de jaren vijftig die nooit genoemd wordt: de energiebronnen raakten nog niet op, de tropische regenwouden leken nog eindeloos, minder diersoorten stonden op uitsterven, er waren niet overal kernwapens zoek, de economie was nog niet in het zombiestadium, etc.
    Het is niet zozeer dat men echt terug wil naar de jaren vijftig, maar men is doodsbang voor de 21e eeuw.

  22. Arnold J. van der Kluft Schreef:

    Als je maar ver genoeg in de menselijke geschiedenis teruggaat is geen enkel geteeld gewas of landbouwdier inheems. Wilde dieren en planten zijn een ander verhaal. Maar ik heb in geen tijden een eland in een Nederlands bos gezien, om maar eens een flinke hap waar je als jager wat aan hebt te noemen.

    Het schijnt wel dat de Wolven terugkomen. Die passen ook goed bij het huidige klimaat.

  23. Arnold J. van der Kluft Schreef:

    @12
    Als je maar ver genoeg in de menselijke geschiedenis teruggaat is geen enkel geteeld gewas of landbouwdier inheems. Wilde dieren en planten zijn een ander verhaal. Maar ik heb in geen tijden een eland in een Nederlands bos gezien, om maar eens een flinke hap waar je als jager wat aan hebt te noemen.

    Elanden zijn dol op moerassen , dus alle gemalen uit en hekken weg en je heb het prachtgebied waar die platte flappoten van een eland voor geschapen zijn ..

  24. Een uniforme Nederlandse cultuur bestaat inderdaad niet, daarvoor zijn bijvoorbeeld de regionale verschillen tussen Holland, Limburg, Friesland, of Oost-Nederland te groot. Als je om tien uur ’s morgens in Holland een blikje bier opent, ben je daar meteen alcoholist, in de provincie ben je dan aan het ‘fruhschoppen’, om maar wat te noemen.
    Mocht er dan wel zoiets vaags bestaan als een ‘Nederlandse’ cultuur, dan heb ik er niet veel mee op. Ik zit liever met een Poolse uitzendkracht in de kroeg dan een driedelig pak uit Wassenaar dat mij de oren van de kop ligt te klepperen over zijn aandelen en het investeringsklimaat in Nederland. Met die Pool kan ik mij identificeren, met dat pak niet.

  25. Ik vind ook dat we Nederland weer net als vroeger moeten verplaatsen naar de evenaar.

  26. #42 – Ja, jij verplaatst maar… wat hebben Nederlanders nu concreet te bieden wat Polen, Duitsers, Belgen, Kongolezen, Amerikanen of Japanezen niet te bieden hebben??? Ik zit hier eigenlijk wel op te wachten…. Ok, ze hebben geen Sinterklaas (Sinterklaas in Duitsland en Belgie loopt in een spijkerbroek rond) …. ook iets concreets? Waarvoor kan ik mij als ‘nederlander’ in het buitenland nu op de borst kloppen???????
    Je hebt gelijk…. dat ik daar niet op gekomen ben… Nederlanders hebben de Albert Heyn, ohh, gelukkig wordt al ingehaald door de Lidl en de Aldi… nou weet ik het ook niet meer…

  27. Ik weet het! Een hufterige mentaliteit. (Niet iedereen). Angst om iets dat er niet is.

  28. Hmm, een hufterige mentaliteit kom ik ook in het buitenland tegen, is niet voorbehouden aan één cultuur. Die angst voor de islam leeft in wel meer westerse landen. Nederland heeft unieke gps-coordinaten, maar daar kan ik geen superieuriteitsgevoelens aan ontlenen. Ik vind het hele idee van een ‘land’ op zich al flauwekul. Moet ik mij anders voelen dan een Duitser of een eskimo omdat ik toevallig in een voormalige moerasdelta met een aantal rivieren ben geboren? Ik kan mij voorstellen dat een samenleving enige behoefte heeft aan structuur, om zodoende geen ‘survival of the fittest’- toestand te krijgen, maar die symboliek… ik snap niet wat mensen aan dat oudbollige Wilhelmus vinden, is er iets boeiends aan dat zeventiende eeuwse gezemel? En dan die vlag, wat is daar nu boeiends aan? Als er nog een mooie tekening of afbeelding op had gestaan, sjwa… rood-wit-blauw, ik kan er niets mee. Hopelijk zijn alle nationalisten eens zo romantisch om inderdaad voor hun vaderland te sterven, het liefst met een dikke steen om de nek in de Maas, dan hebben anderen er geen last van.

Reacties zijn gesloten.