27 juni: herdenkingsdemonstratie maandag voor slachtoffers van politiegeweld

herdenkingsdemonstratie maandag voor slachtoffers van politiegeweldDeze maandag wordt er in Den Haag een herdenkingsdemonstratie georganiseerd voor slachtoffers van politiegeweld. Om 17.00 verzamelen we op de plek waar de 17-jarige Rishi Chinandrikasing vier jaar geleden werd doodgeschoten, Holland Spoor. Hierna lopen we naar het park waar exact een jaar geleden Mitch Henriquez door de politie werd gewurgd. De herdenking is een initiatief van de groep United Activists.

De herdenkingsdemonstratie is hoognodig. Het is een schande dat er nog steeds geen vervolging is ingesteld naar de agenten die Mitch Henriquez van het leven hebben beroofd. Hebben we niet allemaal op videobeelden kunnen zien wat er die avond is gebeurd?

Tegelijkertijd maken we ons geen illusies in de rechtspraak als het gaat over politiegeweld. De agent die Rishi op Holland Spoor van achteren in zijn hals schoot, werd door de rechter vrijgesproken. Hoewel er aan dodelijke slachtoffers van politiegeweld in Nederland geen gebrek is – Ihsan Gürz, Michael Koomen, Rupert Lodovica, etc – is er nog nooit één agent hiervoor veroordeeld. En als het aan het nieuwe wetsvoorstel van van der Steur ligt, zal dit in de toekomst ook nooit gebeuren.

De politie weet dit en is daarom bang voor een protest dat hen hiermee confronteert. Een stroom van nieuwsberichten de afgelopen dagen heeft geprobeerd onze herdenkingsdemonstratie te criminaliseren. Bij deze een korte reactie om een paar punten op te helderen.

1. De herdenkingsdemonstratie wordt ondersteund door de directe familie van Mitch Henriquez. Om hierover verwarring te zaaien, haalt de Telegraaf een woordvoerder van de familie aan die stelt afstand te nemen van groepen die de straat op gaan in verband met de dood van Mitch. Deze uitspraak was van een jaar geleden.

Advocaat Gerald Roethof, die een deel van de familie vertegenwoordigt, stelt dat zijn clienten heel lang geduld betracht hebben, doch dat hun geduld niet eindeloos is.

“Natuurlijk is de familie is voor een ‘zorgvuldig onderzoek’, om maar een argument van het OM over te nemen. Maar moet een onderzoek naar een incident dat voor de ogen van tientallen getuigen plaatsvond en bovendien nog op de camera vastgelegd werd langer dan een jaar duren? Mijn clienten begrijpen het niet. Ze zijn content met de aandacht voor de zaak, steunen het initiatief en hebben het voornemen om ook aanwezig te zijn bij de herdenkingsdemonstratie.”

2. Demonstreren en vrijheid van meningsuiting zijn rechten, geen door de politie en burgemeester verleende privileges. Korpschef van Musscher, ook wel bekend vanwege zijn uitspraak dat Berbers ‘genetisch’ ‘wat wilder zijn’, zegt het ‘te betreuren’ en ‘spijtig’ te vinden dat we ons demonstratierecht gebruik maken. Onze herdenking zou een gedeelte ‘van wat is bereikt’ te niet kunnen doen. Maar als er het afgelopen jaar nou zulke vooruitgang is geboekt, waarom is de politie dan toch zo bang voor rellen?

Bovendien legt burgemeester van Aartsen keer op keer beperkingen op aan het demonstratierecht in Den Haag. Ook dit keer heeft van Aartsen ons, nadat we keurig officieel melding hebben gemaakt, een beperking opgelegd en moeten we nu demonstreren langs een route die onzichtbaar is. Je mening uiten mag, maar alleen als die voor zo min mogelijk mensen te horen is?

Martin Luther King noemde rellen ooit ‘de taal van de ongehoorden’. Als we iets kunnen leren van de opstand vorig jaar in de Schilderswijk dan is het dat deze taal door de machthebbers wel gehoord en gevoeld wordt. Plotseling werd er een heel programma opgetuigd om de schijn te wekken dat er iets gedaan wordt aan politiegeweld. Nu gooit van Musscher subsidieclubs zoals Multicultureel Jongeren Geluid en Stichting 2Gather in de strijd om kritische geluiden te neutraliseren.

3. Politiegeweld en etnisch profileren zijn aan de orde van de dag, niet alleen in Den Haag. Korpschef Musscher stelt dat er alles wordt gedaan om ‘de veiligheid in de stad te vergroten’. Maar wie beschermt jongeren van kleur tegen de terreur van de politie?

Afgelopen vrijdag nog werd in Amsterdam Oost een zwarte man bewusteloos gewurgd door volgens ooggetuigen dezelfde nekklem die gebruikt werd op Mitch Henriquez. Volgens de Haagse politie zelf hebben er vorig jaar 356 geweldsincidenten plaatsgevonden. Dat is bijna een keer per dag. Nog steeds regent het klachten in Den Haag over het functioneren van de politie.

De politie bagatelliseert etnisch profileren. Minister van Justitie Ard van der Steur ontkent nog steeds dat etnisch profileren structureel plaatsvind. Jarenlang werd hiervoor verwezen naar een rapport van de Universiteit van Leiden. Eind april werd duidelijk dat dit onderzoek doorgestoken kaart was. Net zoals met de leugens die werden verteld direct na de dood van Mitch Henriquez, laat dit zien hoever de politie gaat om haar eigen handelen van blaam te zuiveren.

Tot slot. Van Musscher roept op ‘de rust te bewaren’ in de Schilderswijk. Maar de voorwaarde voor rust is rechtvaardigheid. De enige voor wie we ‘de rust bewaren’ als we ons niet uitspreken, is de politie. Een apparaat dat de afgelopen maanden meer en meer onder vuur ligt vanwege haar functioneren. Daarom roepen we iedereen op zich aan te sluiten bij onze herdenkingsdemonstratie voor alle slachtoffers van politiegeweld.

1 gedachte over “27 juni: herdenkingsdemonstratie maandag voor slachtoffers van politiegeweld”

  1. Pingback: Burgemeester verbiedt demonstratie door Schilderswijk | Krapuul

Reacties zijn gesloten.